Hirdetés

2022.11.24. 14:18

Mit jelent a BMI és hogyan kell helyesen kiszámítani?

Úgy érzi, hogy csökkentenie kellene a testsúlyát? Kíváncsi, hogy a testsúlya a határértékeken belül van-e, vagy túllépte azokat? A BMI kiszámítása rendkívül egyszerű. Mi az és hogyan kell helyesen kiszámítani?

Forrás: udra11 / Shutterstock.com

A BMI a testtömeg-index.

A BMI-kalkulátor segítségével megtudhatja, hogy testsúlya megfelelő, túlsúlyos vagy alulsúlyos. A BMI a body mass index rövidítése, és a testsúly és a testmagasság arányán alapul.

Hogyan számoljuk ki a BMI-t.

A testtömegindex kiszámításához a BMI = kg/m2 képletet használják, ezért a számítás megkezdése előtt ismernie kell a testsúlyát és a testmagasságát.

Mindig ugyanabban az időpontban mérje meg magát, lehetőleg reggel, üres gyomorral és a reggeli szükség elvégzése után. A mérlegre cipő és ruha nélkül álljon fel. Amikor a testmagasságát méri, álljon közel a falhoz, szintén mezítláb, és ne felejtse el a sarkát a falhoz érinteni. Ideális esetben kérjen meg valakit, hogy jelölje meg a falon a testmagasságát.

Mit árul el a számítás?

Mindannyian egyediek vagyunk, ezért ideális testsúlyról nem beszélhetünk. Ez annak ellenére is így van, ha sokan közülünk az ellenkezőjét gondolják. A testsúly teljesen egyéni kérdés, amely sok tényezőtől függ. Ezek közé tartozik a nem, az életkor, az izomtömeg mennyisége és még több más tényező.

A BMI-számítást azonban nem szabad félvállról venni, ez egyfajta tájékoztatás arról, hogy valójában milyenek vagyunk, fogynunk vagy híznunk kell-e az egészségügyi szövődmények kockázatának csökkentése érdekében.

BMIEredményMik az egészségügyi kockázatok?
18,5-nél alacsonyabbSoványságMagas
18,5-től 24,9-igRendes testsúlyMinimális
25-től 29,9-igTúlsúlyosságAlacsony vagy kissé magas
30-től 34,99-igElső fokú elhízásFokozott
35-től 39,9-igMásodfokú elhízásMagas
40 és attól többHarmadfokú elhízásSúlyos

 

Milyen egészségügyi szövődmények alakulhatnak ki?

Lássuk be, hogy sem a túl kicsi, sem a túl nagy testsúly nem egészséges. Az ideális valahol a kettő között van. Ez esetben ugyanis minimális egészségügyi kockázatokkal kell szembenéznünk.

Az alultápláltaknál fennáll a csontritkulás, a vérszegénység, a vitamin- és tápanyaghiány, a legyengült immunrendszer vagy a kimerültség kockázata; a nőket pedig a rendszertelen menstruáció és a fogamzási problémák veszélye is fenyegeti.

A túlsúly a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának teszi ki a túlsúlyos embereket. Minél nagyobb a súlya, annál jobban terheli az ízületeit, ezért számolnia kell az ízületi betegségekkel. Ha a túlsúly elhízássá válik, az egészségügyi szövődmények kockázata még nagyobb. Az elhízott emberek gyakran magas koleszterinszinttel, epehólyag betegséggel, horkolással vagy alvási apnoéval is küzdenek. Ebben az esetben itt az ideje, hogy valóban elkezdjen foglalkozni a súlyával, és megpróbáljon fogyni.

Tudta, hogy ma már olyan népszerű diétákat is választhat, mint a ketogén diéta?

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában