Hirdetés

2022.01.18. 09:41

Ezek a játékok nem maradhatnak ki a tökéletes gyerekkorból

Az elmúlt évtized technikai vívmányai feladták a leckét azoknak a szülőknek, akik még mindig a hagyományos játékokban és készségfejlesztőkben hisznek, ugyanis az okostelefonok, a tabletek, a számítógépek és tévék világa olyan sok ingert képesek kiváltani a gyerekekből, amellyel nehéz, sőt mi több lehetetlen versenyezni.

Miért nem szabad mindent a modern, okos játékokra bízni?

Habár a technika sok nagyszerű dolgot képes adni, bizony ugyanennyi fontos élményt is elvehet a gyerekkortól. Az Y-generáció volt az utolsó olyan generáció, amely még ezek nélkül jöttek a világra. A tízes éveikben voltak az első olyan tapasztalataik, amelyek a számítógépekhez köthetőek. Ezzel szemben a most született gyermekek szinte már születésük első pillanatában a social média és a számítástechnikai eszközök részévé válnak, ami nemcsak az ingerszintjükre, hanem a társas kapcsolataikra is nagy hatással van.

Ezért kötődünk annyira a játékokhoz gyerekként

A játékok jelentik kiskorunkban az elfoglaltságot, a jó dolgokat, a vidámságot, a kikapcsolódást, na és persze a tanulást is. Ilyenkor játékok és jelmezek segítségével is fejleszthetjük azokat a készségeinket, amelyekre felnőttként nagyon is szükségünk lesz. Ilyen például az empátia, a segítségnyújtás, a problémamegoldás, a kreativitás, és még sorolhatnánk. Nem meglepő, hogy az ezek által megélt pozitív élmények egyfajta kötődést képesek kiépíteni a játékokkal kapcsolatban.

Miért olyan meghatározó a gyermekkor? 

Ez az időszak határozza meg későbbi szokásainkat, személyiségünket és minden mást, ami az emberi kapcsolataink kiépítésével kapcsolatosak. Emiatt nagyon fontos, hogy a gyerekkor nyugodt, boldog és kiegyensúlyozott legyen, amihez sok köze van az ezekben az években használt játékoknak is. Természetesen a digitális szakadék elkerülése érdekében inkább arra törekedjünk, hogy a hagyományos és a modern játékok is megfelelően legyenek az életükbe építve.

Milyen szereppel bírnak a játékok gyerekkorban?

Sok „mai” fiatal szülő fel sem fogja, milyen nagy jelentőséggel bírnak az aktív játékok a gyermekeik életében. Ahogy már említettük, ezek segítik a szocializációs készségeket, a problémamegoldást és a kreativitás fejlesztését. Ezért bármennyire is nehéz, próbáljuk megszerettetni velük a kézzelfogható, régebbi játékokat is, amelyek valódi élményt adhatnak.

Mely játékok nem maradhatnak ki a tökéletes gyerekkorból?

Egy kirakós, egy puzzle, egy dublo, egy társasjáték vagy éppen egy jelmez is a fontos agyi funkciók fejlődését támogatja. A jelmezek például egy gyermek személyiségét, stílusát és ízlését mutatják meg. Ha hagyjuk őket kibontakozni ezek kiválasztásában, képet kaphatunk arról, mi volt rájuk nagy hatással, mit tartanak szépnek, követendőnek, illetve mely filmek, karakterek vagy emberek hagytak bennük mély nyomot.

A társasjátékokkal kifejezetten az intelligenciájuk és a csapatban való működésük és szerepük fejleszthető. 

Ezekkel tanulhatjuk meg gyerekként, hogyan érjünk el kisebb és nagyobb célokat, hogyan segítsük embertársainkat, illetve ha szembe jön velünk egy probléma, azt hogyan dolgozzuk fel és hozzuk helyre. A kirakósok, a puzzle és a duplo ezzel szemben a kézügyességre, a kreativitásra és a megfontoltságra ösztönözheti a kicsiket.

Hogyan válasszuk ki az ideális játékot?

A bőség zavarának elkerülése végett figyeljük meg, mi az, amiben a gyermekünk kitűnik a többiek közül, majd ennek megfelelően válasszunk neki játékokat. Tehát ha nagyon érdeklődik a rajzolás, a színek és a filmek iránt, akkor vegyünk neki DIY jelmezeket, amelyeket maga képes befejezni, de akár teljesen újra is álmodhatja őket. Ha azonban a kézügyessége tűnik kiemelkedően jónak, vegyünk neki több építőjátékot, míg ha szereti a logikai és nehezebb feladatokat megoldani, a választásunk essen a kirakósokra és a puzzlere.

Akármilyen játékot vásárolunk is, figyeljünk rá, hogy aktívan és jól használja ki azt gyermekünk, illetve hogy az okos eszközök és a hagyományos játékok között sikerüljön megtartani az egészséges egyensúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában