Promóció

2018.02.28. 22:11

Hőkamerás drónokkal néznék a napelemeket

Kihirdették a minap az MVM Edison Light Up! 2017 energetikai startupverseny nyerteseit, amelyek között ott van egy békéscsabai cég, a különlegesotthon.hu Kft. Benkó György ügyvezető-tulajdonos lapunknak elmondta, hogy a kiépített napelemes rendszereket hőkamerával felszerelt drónokkal ellenőriznék, ezzel bővítenék a vállalat tevékenységi körét.

Licska Balázs

Az MVM Edison Light Up! 2017 energetika startupversenyre beérkezett pályázatok legjobbjai a napokban a Budapest Music Centerben mutatkoztak be. A következő fordulóba továbbjutó tizenkét döntős innovációt mentorálják, segítik a következő két hónapban. A legjobbak között található egy békéscsabai cég, a különlegesotthon.hu Kft.

– A különlegesotthon.hu Kft. 2016-ban alakult egy startuppályázati felhívásra, amit a ­Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. hirdetett meg. A felhívásra a cég nyertes pályamunkát adott be és valósított meg az elmúlt egy évben – ismertette elöl­járóban Benkó György ügyvezető-tulajdonos. Elmondta: az alapötlet az volt, hogy drónokkal készítsenek felvételeket.

Ennek mentén ingatlanokról, rendezvényekről készítettek videókat, fényképeket, sok-sok referenciát gyűjtöttek az elmúlt időszakban, melyek megtekinthetők a cég weboldalán (www.kulonlegesotthon.hu) és Facebook-­oldalán. Forgattak a Csabai Garabonciás­ Napokon, Békéscsaba belvárosáról filmet készítettek, végigkísérték a ­Békéscsaba–Arad–Békéscsaba szupermaratont, valamint a ­Veszely Csárda bemutatkozó, beharangozó felvételeit is ők készítették.

Együttműködési megállapodást kötöttek a Békés­csabai Szakképzési Centrummal, Mucsi Balázs főigazgatóval; így egy volt diáknak, egy békéscsabai fiatalnak ők biztosították az első munkahelyét. Ő lett a drónpilóta, vagyis az, aki kezeli a repülőszerkezetet.

– Hatalmas mértékben fejlődik a technológia. Látható, hogy a drónok nemcsak arra alkalmasak, hogy fényképeket, videókat készítsünk velük, hanem azokat másfajta tevékenységekre is lehet használni, akár az energetikában – folytatta Benkó György.

Rengeteg helyre telepítettek az elmúlt időszakban és telepítenek a közeljövőben napelemes rendszereket, fotovoltaikus erőműveket, azonban azokat szinte senki nem ellenőrzi. Hőkamerás felvételekkel meg lehetne állapítani, hogy a panelekben van-e ­hiba, mi az, ami miatt nem érhető el esetleg a maximális teljesítmény. A hőkamerás felvételek révén a problémákat jelezni lehet a biztosítók felé, valamint garanciális javítást lehet kérni a kivitelezőktől, a kereskedőktől.

Ezzel az ötlettel neveztek az MVM Edison Light Up! 2017 versenyére. Békés megyében egy úgynevezett pilot, zászlóshajó, tehát mintaprogramot indítanának el.

Szándékaik szerint a közeljövőben együttműködési megállapodásokat kötnének a napelemes rendszerek üzemeltetőivel, mint a Békés Megyei Kormányhivatallal, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Békéscsabai és Gyulai Szakképzési Centrummal, a Békéscsabai és Gyulai Tankerületi Központtal, a Békés Megyei Központi Kórházzal, az Orosházi Kórházzal, Békéscsaba, Gyula és Orosháza önkormányzatával, de megrendelésre a lakossági szektorban is dolgoznának.

Terjeszkedne a békéscsabai cég

– A majdani tapasztalatok birtokában a szolgáltatási kört lehetne bővíteni – tette hozzá Benkó­ György. Kifejtette, hogy a Békés­ megyei mintaprogram megvalósítását követően, egy év leforgása alatt egy országos franchise­ rendszert hoznának létre, de a szomszédos országok, így ­Románia és Szerbia felé is terjeszkednének. Gyakorlati képzőhelyként együttműködnének a szakképzési centrumokkal, valamint a Szent István Egyetemmel és a Gál Ferenc Főiskolával.

Benkó György ügyvezető-tulajdonos meglátása szerint a drónok által készített hőkamerás légi felvételek nemcsak az energetikai szektorban, hanem a mezőgazdaságban is hasznosak lehetnének.

Azokon látható lenne többek között az, hogy az adott földterületnél hol van szükség öntözésre, hol veszélyeztetik a termést fertőzések, betegségek, de például az is, hogy hol okoz tetemes károkat a vadállomány.

Benkó György ügyvezető-tulajdonos beszélt a tervekről, az ötletről a díjátadó rendezvényen. Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában