Kampány lépés

2024.03.13. 16:13

Alapjogokért Központ: az EP ismét a Magyarországnak járó forrásokra tör

Az Alapjogokért Központ szerint az Európai Parlament ismét a Magyarországnak járó forrásokra tör azzal a döntéssel, hogy pert indítana az Európai Bizottság ellen, amiért az hozzájárult bizonyos EU-s pénzek folyósításához – írja az MTI.

MW

Képviselők szavaznak az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. február 27-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

A szervezet szerdán közzétett elemzésében az áll: az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn arról szavazott, hogy pert indítanak az Európai Bizottság ellen, amiért az hozzájárult a Magyarországnak jogszerűen járó és az Alapjogokért Központ szerint eddig önkényesen visszatartott 12 milliárd euró folyósításához.

A kutatóintézet a döntést történelminek tarja arra hivatkozva:

ez az első eset arra, hogy uniós szerv egy másik uniós szerv ellen indít pert egy tagállamot érintő döntés miatt.

Ugyanakkor arra figyelmeztet: ez a lépés veszélybe sodorja az eddig feloldott pénzeket, amelyeket akár újra be is fagyaszthatnak egy több éves bírósági procedúra idejére, ezzel „komoly gazdasági veszélybe sodorva a magyar embereket”.

Az Alapjogokért Központ úgy véli, hogy az EP lépése egyértelműen a kampány részének tekinthető, mert esély sincs arra, hogy a döntést még a választás előtt meghozza az Európai Unió Bírósága. Az intézet szerint az „EP globalistái – kiegészülve az elvtelen néppárttal, amelynek vezetője, Manfred Weber még mindig sértett amiatt, hogy a magyar–francia tandem miatt nem lett a bizottság elnöke” – a kampányukban akarják felhasználni ezt az ügyet.

Felidézik: az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság még tavaly decemberben döntött 10 milliárd eurónyi Magyarországnak járó forrás feloldásáról az igazságügyi reform teljesítése miatt, amit nemrég újabb 2 milliárd euró követett, miután Magyarország újabb elvárásokat hajtott végre az oktatás területén. Azonban – a helyreállítási alapot is ideszámítva – további 20 milliárd eurót így is önkényesen tartanak vissza a magyar kormánytól – teszik hozzá.

Brüsszel korrupt mocsarában ismét a magyaroknak járó pénzekre törnek, ismét a magyar emberek jövőjével játszanak alantas politikai okokból! Június 9-én le kell csapolnunk a brüsszeli mocsarat és változást kell hoznunk egész Európa számára!

– írja elemzésében az Alapjogokért Központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában