A bíróság döntött

2024.02.28. 15:05

Milliárdos kártérítés jár a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak

A Hableány-tragédia ügyében több per is indult.

MW

Koreai népviseletbe öltözött megemlékező a Hableány-emlékmű felavatásán Budapesten a Margit híd pesti hídfőjénél 2021. május 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Összesen 1,8 milliárd forintos követelést tartott jogosnak a bíró, a hozzátartozók ötmillió és nyolcvanmillió forint közötti összeget kapnak – írja a Világgazdaság sajtóhírek nyomán. Az ítélethirdetéskor az indoklásban a bíró úgy fogalmazott:

Emberi léptékkel ki nem fejezhető tragédia.

A perben 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forint értékben, amelyből a bíró 1,825 milliárd forintos kártérítést tartott jogosnak és ítélt meg. A Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek a hatalmas összeget 15 napon belül kell megfizetnie. A megítélt összegek között jelentős különbségek vannak, ugyanis

van, aki ötmilliót, míg más nyolcvanmillió forint körüli összeget fog kapni.

Az indoklásban a bíró azt is kijelentette, a Hableánynak valóban kitérési kötelezettsége lett volna a Viking Sigyn előtt, azonban úgy látja, ez sem alap a nagy hajónak arra, hogy úgy hajózzon, mintha nem lenne előtte egy kisebb hajó, és azt legázolja. 

A Hableány ráadásul hajózásra alkalmatlan állapotban indult el, ugyanis egy matrózzal kevesebb volt a fedélzeten. 

A Hableány-tragédia ügyében több per is indult, de első fokon kizárólag a Viking Sigyn kapitánya ellen zajló eljárás zárult le. Jurij C. ukrán kapitányt a bíróság öt és fél év fogházbüntetésre ítélte, amiért legázolta a Hableány sétahajót 2019. május 29-én – emlékeztet a vg.hu.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában