Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.07. 11:04

Hackertámadás érte Bejrút repülőterét, a kijelzőkön a Hezbollah elleni üzenetek jelentek meg (videó)

Az izraeli–palesztin háború 93. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Middle East Airlines A321NEO repülőgépét 2022. augusztus 10-én látták a libanoni főváros, Bejrút Rafik Hariri nemzetközi repülőterének aszfaltján. A bejrúti repülőteret 2024. január 7-én kibertámadás érte

Forrás: AFP

Fotó: Roy ISSA

Hackertámadás érte Bejrút repülőterét, a kijelzőkön a Hezbollah elleni üzenetek jelentek meg

Hackertámadás érte a bejrúti Rafík Haríri nemzetközi repülőteret vasárnap, az indulásokat és érkezéseket mutató kijelzőkön a Hezbollah libanoni síita milícia elleni üzenetek jelentek meg – közölte vasárnap Valíd Nasszer ügyvivő turisztikai miniszter, akit az NNA helyi hírügynökség idézett.

A csomagkiadás is akadozott ideiglenesen.

A megjelenített üzenetek a Hezbollah, illetve a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah ellen irányultak. A síita milícia a gázai övezeti háború kitörése óta többször is összecsapott az izraeli hadsereggel.

Haszan Naszrallah, védelmezők nélkül maradsz, ha a Libanon belekeveredik a háborúba

– volt olvasható az egyik üzenetben, amely azzal folytatódott, hogy a Hezbollah fogja viselni a felelősséget. 

Senki nevében sem harcolunk

– tették hozzá a hackerek.

Egyelőre senki sem jelentkezett a kibertámadás elkövetőjeként.

A biztonsági erők jelenleg egy vészhelyzeti terven dolgoznak a repülőtér rendes működésének biztosítása végett. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

A térségben egyre nagyobb aggályokkal tekintenek arra, hogy a Hezbollah és az izraeli hadsereg konfrontációja elmérgesedhet a zsidó állam és Libanon határán. A helyzet különösen azt követően éleződött ki, hogy feltételezhetően Izrael január 2-án Bejrút egyik déli elővárosában dróntámadásban megölte Száleh Arúrit, a radikális iszlamista Hamász második legmagasabb rangú vezetőjét.

Antony Blinken Jordániában arab vezetőkkel tárgyalt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Jordániában folytatta intenzív közel-keleti tárgyalásait, és ismét felszólított minden felet, hogy mindenáron kerüljék el a palesztin Gázai övezetben zajló konfliktus tovaterjedését, akadályozzák meg „az erőszak végtelen körforgását".

Blinken, aki előző este érkezett Ammánba, tárgyalásokat folytatott mások mellett II. Abdalláh jordániai királlyal, és ellátogatott a Világélelmezési Program egyik központjába a jordániai fővárosban.

Szombat este a görögországi Krétán, Hanía repülőterén tartott rövid beszédében Blinken azt mondta, „biztosítanunk kell, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább”. Hozzátette:

Az egyik valóban aggodalmat keltő hely az Izrael és Libanon közötti határ, és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor eszkalációra.

A Hezbollah libanoni iszlamista mozgalom több tucat rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, válaszlépésként arra, hogy kedden Bejrút közelében megölték a Hamász szélsőséges palesztin szervezet második számú vezetőjét, amivel Libanon és a palesztinok Izraelt vádolják.

„Biztosítani akarjuk, a hasonlóan gondolkodó országok felhasználják kapcsolataikat, befolyásukat, kapcsolataikat az esetlegesen érintett szereplőkkel, hogy a dolgokat ellenőrzés alatt tartsák, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább” – mondta Blinken. A politikus Törökország „létfontosságú szerepét” is megemlítette ebben a tekintetben, miután szombaton Isztambulban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A térségbeli országok attól tartanak, hogy az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus, amely vasárnap a negyedik hónapjába lépett, Libanonban, Irakban, Szíriában és a Vörös-tengeren is erőszakba torkollhat.

Blinken úgy fogalmazott, hogy „elengedhetetlen” a gázai palesztin lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek növelése, „a civil áldozatok számának csökkentése, a tartós regionális béke megteremtéséért való munka és elmozdulás a palesztin állam létrehozása felé”.

II. Abdalláh az amerikai külügyminisztert fogadva úgy fogalmazott, hogy katasztrofális következményei lesznek, ha Izrael folytatja hadműveleteit a Gázai övezetben. A királyi palota közleménye szerint úgy vélekedett, hogy Washington kiemelt szerepet tud játszani abban, azonnali tűzszünetre bírja
rá Izraelt.

Az amerikai diplomácia vezetője és arab partnerei közötti tárgyalások középpontjában az is áll, hogy mi fog történni a fegyveres konfliktus után az újjáépítésben és a Gázai övezet irányításában.

II. ABDALLÁH; BLINKEN, Antony
A jordániai királyi udvar által közreadott képen II. Abdalláh jordániai király (j2) Huszein trónörökös herceg (j) jelenlétében fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert (b2) Ammánban 2024. január 7-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Jordániai királyi udvar/Royal Hashemite Court 

Jordánia után Blinken Katarba repült, amely közvetítő szerepet játszott az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tárgyalásokon. Ellátogat Abu-Dzabiba, majd hétfőn Szaúd-Arábiába és Izraelbe utazik, ahol korábbi elmondása szerint „nem számít könnyű beszélgetésekre”.

Katar miniszterelnöke, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni az amerikai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy negatív hatással volt Doha közvetítői szerepére az, hogy Izrael január 2-án Bejrút egyik déli elővárosában dróntámadásban megölte Száleh Arúrit, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjét.

Nehézségekbe ütközünk a túszok kiszabadítása érdekében folytatott tárgyalásokon... A Hamász magas rangú tagja elleni támadás megnehezíti Katar közvetítését az egyeztetéseken

– hangsúlyozta Ál Száni hozzátéve, hogy Doha ennek ellenére nem hagy fel ezen erőfeszítéseivel.

BLINKEN, Antony
Tamím Bin Hamad asz-Széni sejk, katari emír (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Loszaílban 2024. január 7-én
Fotó: Evelyn Hockstein / Forrás: MTI/AP/Reuters pool

Az elejétől fogva figyelmeztettünk a konfliktus valószínű és veszélyes kiszélesedésétől

– húzta alá a katari miniszterelnök, elítélve Arúri és egy magas rangú iráni tábornok Szíriában történt meggyilkolását. Hangsúlyozta, hogy a történtek Libanon és Szíria szuverenitása megsértésének számítanak. Az incidensek hátterében Izraelt sejtik.

Hat palesztint megölt az izraeli hadsereg Dzseninben

Hat palesztint megölt az izraeli hadsereg Dzseninben, az egyik ciszjordániai razzián, amelyben életét vesztette egy izraeli határőr-rendőrnő – jelentette a palesztin egészségügyi minisztérium, illetve az izraeli hadsereg vasárnap.

A palesztin források szerint a hadsereg légicsapásában meghalt hat palesztin nem volt felfegyverkezve. A források szerint a városhoz közeli falvakban élő, út szélén ülő palesztinokat a levegőből támadták meg.

Romok között palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2024. január 7-én
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Az egészségügyiek hozzátették, hogy a halottak közül négyen testvérek voltak. A hadsereg jelentése szerint viszont terroristákat lőttek a levegőből, akik az izraeli csapatokra támadtak. A harci helikopter „gyanús területek felé lőtt”, miközben a sebesültek mentésében segédkezett.

Előzőleg Sáj Garmai, a határőr-rendőrség tisztje meghalt egy pokolgép felrobbanásakor egy katonai jármű közelében a biztonságiak szombat esti rajtaütésén a dzsenini menekülttáborban. A hadműveletben további három izraeli katona megsebesült, egyikük súlyosan.

Ciszjordánia szívében, Ofra településtől északra, az egyik helyi úton, agyonlőttek egy járművében utazó harmincéves férfit.

Az északi fronton, a libanoni határnál, szombaton a szokásosnál is hevesebb volt a rakétaháború. A libanoni síita Hezbollah milícia közzétett egy videót, amely sikeres rakétacsapásokat dokumentált Izrael Miron-hegyen fekvő légibázisa ellen.

Az izraeliek szombaton több tucat rakétavetőt, fegyverkészítő műhelyt és több alagút lejáratát találták meg a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütéseken. Bét Lahiában megsemmisítették azt a helyet, ahonnan pénteken rakétákat indítottak Askelon felé.

Bureidzs menekülttáborban, az övezet közepén, drónnal megölték a Nukba-kommandó négy palesztin harcosát, miközben fegyvereket rakodott egy járműbe, majd azon a környéken egy másik terroristával is végeztek.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában