Sokkoló adatok

2024.01.01. 08:24

Egyre több a Hamászt támogató, Izrael- és zsidóellenes megmozdulás Nyugaton

A Magyar Nemzet egy felmérésre hivatkozva arról ír, hogy október 7. óta ugrásszerűen megnőtt az antiszemita támadások száma Amerikában és Európában egyaránt.

MW

Palesztinokat támogató tüntetés egyik résztvevője Berlinben 2023. december 31-én

Forrás: MTI/AP/DPA

Fotó: Michael Kappeler

A Harris közvélemény-kutató csoport és a Harvard Egyetem Amerikai Politikai Tanulmányok Központja által közzétett felmérés szerint az amerikaiak általánosságban támogatják Izrael háborúját a Hamász ellen, ugyanakkor jelentős különbség van a fiatalok és az idősek között abban, hogy hogyan ítélik meg Izrael magatartását és az USA lehetséges lépéseit az ügyben, írja a Jewish News brit lap. 

Az online felmérés során 2034 regisztrált amerikai választópolgárt kérdeztek meg. 

Az Izrael és a Hamász közötti háborúval kapcsolatos kérdéseknél a 18–24 év közötti szavazók nagyobb valószínűséggel adtak hitelt a Hamásznak. Arra a kérdésre például, hogy szerintük az Izrael elleni október 7-i támadás terrortámadás volt-e vagy sem, a 18–24 éves korosztály 27 százaléka mondta azt, hogy nem, míg a 65 év feletti szavazóknak csak négy százaléka volt ezen a véleményen.

Megint csak a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy „a Hamász 1200 izraeli civil elleni támadása és további 250 civil elrablása igazolható a palesztinok sérelmeivel”, de amikor ezt a választ korcsoportokra bontották, 

a 18–24 évesek hatvan százaléka értett egyet azzal, hogy a Hamász támadása igazolható. 

Ezzel szemben a 65 év felettiek 91 százaléka nem gondolta, hogy a palesztinok sérelmei indokolnák a támadásokat - ismerteti a Magyar Nemzet.

Az izraeli háború kitörése óta, amikor a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt, az Egyesült Államokban és Európában is rendszeressé váltak az Izrael-ellenes, palesztinpárti tüntetések, amelyek gyakran antiszemita megmozdulásokká fajultak. A növekvő társadalmi feszültség miatt pedig soha nem látott mértékben ugrott meg az antiszemita incidensek száma az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa országaiban.  

Október 7. óta több antiszemita incidenst jelentettek az Egyesült Államokban, mint bármelyik másik két hónapban az elmúlt 45 évben, amióta a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League – ADL) elkezdte vezetni az ilyen statisztikákat – közölte a csoport december elején. Az ADL adatai szerint október 7. és december 7. között 2031 antiszemita incidenst jelentettek az Egyesült Államokban,

ami 337 százalékos növekedést jelent a 2022-es év ugyanezen időszakához képest, amikor 465 incidenst jelentettek.

A szám emellett majdnem háromszorosa a korábbi, nagyjából 45 éves csúcsnak egy két hónapos időszak alatt: tavaly októberben és novemberben összesen 741 incidenst jegyeztek fel – mondta az ADL egyik képviselője a The Post amerikai lapnak a V4NA hírügynökség szerint

Community Security Trust (CST) brit szervezet legfrissebb statisztikai adatai szerint október 7. és november 15. között legkevesebb 1324 antiszemita incidenst regisztráltak az Egyesült Királyság területén. A szervezet kiemelte, az 1984-es első adatok óta negyven nap alatt sosem jelentettek ilyen magas esetszámot, továbbá arra is rámutatott, az idei év első hat hónapjában 803 incidensről számoltak be. A CST közlése szerint a feljegyzett esetekben többek között gyűlölködő megjegyzések, életveszélyes fenyegetések, fizikai támadások, valamint más Izrael-ellenes megnyilvánulások is vannak.

Svédországban is megugrott az antiszemita bűncselekmények száma. Októberben a svéd miniszterelnök meglátogatta a malmői zsinagógát. Ulf Kristersson utazására nem sokkal azután került sor, hogy a göteborgi zsidó közösség felhívásban arra kérte tagjait, hogy 

a fenyegetettség miatt nyilvános helyeken tartózkodjanak a zsidó jelképek, mint például a Dávid-csillag és kipa használatától, és ne beszéljenek héberül.

Egy felmérésből az is kiderült, a svédországi zsidó közösség több mint hetven százaléka úgy érzi, hogy Svédország sokkal kevésbé biztonságos hely már a számukra, mint korábban. 

Elképesztően megugrott az antiszemita cselekmények száma Franciaországban is. A Hamász támadása után, alig egy hónap alatt negyvenre emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert előállítottak.

A cikk folytatása a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában