Diaszpóra

2023.12.19. 19:31

Nemzetpolitikai államtitkárság: sikeres a Kőrösi Csoma Sándor-program

Sikeresnek nevezte Kőrösi Csoma Sándor-programot a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az idei „déli féltekés” program záró konferenciáján kedden, Budapesten.

MW

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Szilágyi Péter szerint örömteli, hogy egyre több „a tenni akaró fiatal, akinek fontos a magyar kultúra, a hagyományok és az anyanyelv tovább örökítése nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a diaszpórában is”.

Idén 75-en mehettek ki az északi féltekére és 21 ösztöndíjas kezdhette meg az értékteremtő munkát a déli féltekén

 – tette hozzá.

A déli félteke hét országába lehetett pályázni ebben az évben, Latin-Amerikától a Dél-Afrikai Köztársaságon és Ausztrálián át Új-Zélandig, és a legnagyobb magyar közösségekbe sikerült is ösztöndíjasokat küldeni

 – közölte a helyettes államtitkár. Megjegyezte: 

az idei év újdonsága volt, hogy Kolumbia is bekerült a programba.

Emlékeztetett: amikor 2013-ben elindították a programot, az volt a cél, hogy „a nemzettől elszakadni kényszerült honfitársak, az anyaországtól távol is megőrizzék magyar identitásukat és meg tudják élni magyarságukat”. Azt tapasztalják – fűzte hozzá –, hogy a magyarság ott tud megmaradni és gyarapodni, ahol élő magyar közösségek vannak. A magyar kormány azért küld ösztöndíjasokat a világ sok pontjára, hogy „új energiákat” vigyenek az ottani közösségekbe.

Az ösztöndíjasok a nyolc hónap alatt nemcsak adnak, hanem nagyon sokat kapnak is. Bepillantást nyernek egy-egy távoli magyar közösség életébe, ahol sokan már harmadik-negyedik generációs magyarok, és bár nehéz elsajátítaniuk a magyar nyelvet, mégis működik hétvégi magyar iskola vagy cserkészcsoport

– folytatta a helyettes államtitkár.

Jelezte: 

már a következő évre is kiírták a programot, és hamarosan, a tervek szerint januárban hallgatják meg az ösztöndíjas-jelölteket, akik kilenc hónapra utazhatnak majd a déli féltekére.

Szilágyi Péter megemlített néhány eseményt, amelyen az idei ösztöndíjasok közreműködtek: Ausztráliában megszervezték az „első magyar pikniket”, Brisbane-ben a Magyar ház mellett megnyílt az újonnan épült magyar templom, az Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége szakmai találkozót tartott, Brazíliában kürtőskalács- és pogácsakészítő workshop volt, Kolumbiában pedig első alkalommal szólt magyarul mise az egyik katedrálisban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában