Ukrán válság

2023.12.22. 05:37

Lelőttek három orosz vadászbombázó repülőgépet az ukrán erők

667. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egy SZ60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Liasenko

Az EU 500 generátort küld Ukrajnának

A generátorok segítenek az áramellátás biztosításában és a kritikus szolgáltatások, köztük a kórházak működésének fenntartásában. Az 500 darab generátorból 40-et iskoláknak szánnak.

Biden szigorítaná az oroszok elleni szankciókat

Joe Biden amerikai elnök december 22-én új rendeletet ír alá, ami újabb az Oroszország elleni amerikai szankciókat jelent és célba veszi az orosz háborús költségvetést – közölte a Fehér Ház.

Orosz települést ágyúzott Ukrajna

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Belgorod megyei Sebekinó városát ágyúzták – jelentette be a régió vezetője, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon.

A robbanás során az egyik lakóépület ablakai betörtek, emellett az épület homlokzata is megsérült.

Az ukrán erők lelőttek három orosz vadászbombázó repülőgépet

Az ukrán erők lelőttek három Szu-34-es típusú vadászbombázó repülőgépet az ország déli részében – közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka pénteken a Telegramon.

Az ukrán nemzeti gárda arról adott hírt a Facebookon, hogy a Szpartan elnevezésű 3. hadműveleti dandár katonái kézi lőfegyverrel – AK-74-es gépkarabélyokkal – megsemmisítették egy Lancet típusú orosz támadó drónt Zaporizzsjánál.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a hivatalos honlapján közölte, hogy azonosították a három orosz katonát, akik háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Harkiv megye ideiglenesen megszállt területén. Ezek a katonák 2022 tavaszán részt vettek a régió kupjanszki és izjumi járásainak elfoglalásában, és büntető akciókat hajtottak végre a helyi lakosok ellen. A nyomozás szerint a Kupjanszk közelében található Sevcsenko közösség területén az egyik ilyen „rajtaütés” során egyikük agyonlőtt egy helyi farmert.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 

az oroszok a régió általuk megszállt részében megöltek egy nyolcadik osztályos gyereket a családtagjai szeme láttára.

Szavai szerint az eset december 20-án történt: a fiú elhaladt az orosz katonák mellett és állítólag fényképezett valamit az utcán, ezért elkapták, hazavitték és ott lelőtték. A kormányzó közölte, hogy az ukrán vezetés minden érintett nemzetközi hatósággal kapcsolatba lép a bűncselekmény tényének rögzítése érdekében. Hozzátette, hogy Herszon térségében továbbra is helybeli ukránokat kényszerítenek orosz útlevelek átvételére, a tanároknak az orosz oktatási program szerint kell tanítaniuk, az orosz propaganda pedig egyre inkább a gyerekekre irányul.

Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon azt írta, hogy már csaknem 250 ezer orosz és a megszállókkal együttműködő ukrán háborús bűnöst tartanak nyilván egy erre a célra létrehozott belügyi adatbázisban. Kiemelte, hogy a rendőrség több mint 105 ezer büntetőeljárást indított el eddig az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. Hozzfűzte, hogy a nyomozati anyagok túlnyomó többségét átadták az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak további vizsgálat céljából. Néhány jelentősebb ügyet azonban, úgymint az orosz katonák bucsai és irpinyi civil lakosok elleni atrocitásait, a rendőrség nyomozói vizsgálják – jegyezte meg. Elmondta, hogy a belügyminisztérium együttműködik külföldi társszervekkel, információkat oszt meg az Europol és az Interpol csatornáin keresztül.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megint ágyúzták a város központját, és megsérült egy idős nő, aki a lakásában tartózkodott.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt.

Hollandia 18 F-16-os vadászgépet küld Ukrajnának

„Tájékoztattam Volodomir Zelenszkij elnököt kormányunk döntésünkről, miszerint 18 F-16-os vadászgépet bocsátunk Ukrajna rendelkezésére. A gépek leszállítása az egyik legfontosabb eleme az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásról kötött megállapodásnak” – írta Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök a X közösségi médiaplatformon.

A vadászgépek szállítása még függ a holland külügyminisztérium kiviteli engedélyétől és a személyzetre, valamint az ukrajnai infrastruktúrára vonatkozó kritériumok teljesítésétől

– tette hozzá Rutte.

RUTTE, Mark; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő 
Fotó: Peter Dejong / Forrás: MTI/AP

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter kifejtette, hogy a külügyminisztériumnak még meg kell győződnie arról, hogy a repülőgépek Ukrajnának való átadása megfelel-e az Európai Unió fegyverexportra vonatkozó követelményeinek.

Az EU további ötszáz áramfejlesztőt küld Ukrajnának

Az Európai Unió további 500 áramtermelőt küld Ukrajnának a Lengyelországban tárolt rescEU-készletből, hogy a téli időszakban megerősítse az ország energiaügyi ellenálló képességét – közölte pénteken az Európai Bizottság.

Az orosz csapatok folyamatos brutális támadásai miatt az ukrán energetikai infrastruktúra sérülékennyé vált, a helyi hatóságok erőfeszítései ellenére is lehetetlen egy éven belül helyreállítani az összes tönkrement villamosenergia-hálózatot

 – olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

A különböző méretű, 12,5 kilowattól 1000 kilowattig terjedő teljesítményű generátorok teljes összeértéke 16,5 millió euró. Az áramfejlesztők teljes áramkimaradás esetén egész kórházak energiaellátására képesek. Az EU célja, hogy fenntartsa az elegendő áramellátást télvíz idején, és olyan létfontosságú szolgáltatások, mint a kórházak, szennyvízkezelők és fűtőállomások is működőképesek maradjanak. Az 500 generátorból 40-et oktatási intézmények számára szánnak– közölte az Európai Bizottság.

Kijevbe látogatott a lengyel külügyminiszter

Az ukrán fővárosba látogatott pénteken Radoslaw Sikorski nemrég kinevezett új lengyel külügyminiszter, akinek hivatalba lépése óta ez az első külföldi útja – közölték lengyel és ukrán híradások.

Kijevbe érkezésekor a lengyel diplomata az X közösségi portálon publikált fotót a helyszínről. A Jevropejszka Pravda hírportál az RFM lengyel rádióra hivatkozva azt írta, hogy Sikorski hivatalai partnerén, Dmitro Kuleba külügyminiszteren kívül több magas rangú politikai vezetővel találkozik Ukrajnában, és felszólal a parlamentben is.

SIKORSKI, Radoslaw
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter (k) a nemzetbiztonsági tanács ülésén a varsói Belvedere-palotában 2023. december 20-án
Fotó: Pawel Supernak / Forrás: MTI/EPA/PAP/

Sikorski arról készül biztosítani Ukrajnát, hogy a lengyel-ukrán kapcsolatokat Donald Tusk kormányában is prioritásként kezelik. Sikorski látogatása egyben az első uniós politikus vizitje azóta, hogy az Európai Tanács támogatta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával – jegyezte meg az ukrán hírportál.

Nem lesz következménye a németországi ukrán menekültekre nézve a behívóparancs megtagadásának

Nem kell aggódnia a Németországban élő ukrán menekülteknek, ha a jövő évi kötelező katonai mozgósításkor hazájukban esetleg megtagadják a behívóparancsot – jelentette ki Marco Buschmann német igazságügyi miniszter pénteken a dpa német hírügynökségnek adott külön interjújában.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy 

jövőre minden 25-60 év közötti, külföldön tartózkodó ukrán férfinak jelentkeznie kell az ukrán fegyveres erők toborzóközpontjainál.  

Ukrajnában hadiállapot idején törvény tiltja a katonai szolgálatra alkalmas, 18-60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, sokaknak ez mégis sikerült, ezért az ukrán védelmi minisztérium felszólította az ukrán férfiakat, hogy térjenek haza, és védjék hazájukat az orosz invázióval szemben.

Nem tudom elképzelni, hogy más országbelieket kényszerítsünk erre, mivel az alkotmányunk is rögzíti, hogy egyetlen német állampolgárt sem lehet fegyveres szolgálatra kötelezni

 – adta magyarázatul Buschmann. A miniszter kiemelte, hogy az ukrán menekültek befogadását egyszerűsített eljárás keretében bírálják el, munkalehetőséget biztosítanak nekik, csökkentve azoknak az ukránoknak a számát, akik csak a szociális ellátórendszer előnyei miatt tartózkodnak az országban.

Kiderült, ki szervezte meg a Jevgenyij Prigozsin elleni merényletet

Egy a Wall Street Journalnak nyilatkozó orosz hírszerző információkat szivárogtatott ki a Wagner-csoport vezérének, Jevgenyij Prigozsinnak a haláláról. A forrás azt állítja, hogy

 a zsoldosok fejének a meggyilkolását hónapokig tervezgették Moszkvában, a végső parancsot pedig Nyikolaj Patrusev adta ki.

A Wagner-csoport egykori vezére, Jevgenij Prigozsin ellen elkövetett merénylet szálai az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkárához vezetnek – derült ki a Wall Street Journal nyomozásából. Nyikolaj Patrusev az orosz elnök, Vlagyimir Putyin közvetlen bizalmasa – írja a Világgazdaság.

A zsoldosvezér még augusztus elején halt meg, amikor a repülőgépe 9 ezer méteres magasságban felrobbant, nem sokkal az után, hogy elindult Moszkvából. A repülőgépen az összes utas, köztük Prigozsin és a Wagner-csoport névadója és második embere, Dimitrij „Wagner” Utkin is meghalt.

A WSJ információi szerint a repülőgép egyik szárnya alá egy kis méretű bombát helyeztek el, még a felszállás előtti biztonsági vizsgálat közben. A lap állítólag egy magas rangú orosz hírszerzőtől szerezte meg ezt az információt.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Jens Stoltenberg: Oroszország „örökre elvesztette Ukrajnát”

Oroszország a háború következtében „örökre elvesztette Ukrajnát”, és a tavaly február óta tartó hatalmas katonai erőfeszítések ellenére sem lesz képes elérni háborús céljait – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a dpa hírügynökségnek karácsony előtt adott interjújában.

A főtitkár hozzáfűzte: az orosz katonai inváziónak az volt a célja, hogy Ukrajnát megakadályozza a közeledésben a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Ukrajna azonban most közelebb van a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mint valaha

– mondta Stoltenberg, megjegyezve, hogy ez

nagy stratégiai vereség Oroszország számára.

„Putyin elnök örökre elvesztette Ukrajnát” – hangsúlyozta Stoltenberg arra utalva, hogy Oroszország évtizedekig befolyási övezetébe tartozóként tekintett Ukrajnára.

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

A volt norvég miniszterelnök az interjúban arról is beszélt: biztos benne, hogy Ukrajna végül eléri célját, és csatlakozik a NATO-hoz. Stoltenberg arra is rámutatott, hogy Oroszország rendkívül magas árat fizet a háborúért.

Dróntámadás ért több kijevi kerületet

Két ember megsebesült, és több épület megrongálódott péntekre virradóra a Kijev ellen indított éjszakai orosz dróntámadásban – közölték az ukrán hatóságok.

Az ukrán légierő jelentése szerint az ukrán főváros ellen ebben a hónapban ez volt a hatodik ilyen jellegű légitámadás.

A kijevi légvédelem a fővárost támadó 28 eszközből – amelyek egy nagyobb, Közép-, Dél- és Nyugat-Ukrajna egyes területei ellen indított drónraj részét képezték – 24-et lelőtt.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon azt írta, hogy drón csapódott be egy lakóházba a városközponttól délre fekvő Szolomjanszkij kerületben, a felső emeleteken keletkezett tüzet azonban gyorsan eloltották. 

KLICSKO, Vitalij
Vitalij Klicsko kijevi polgármester 
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

A város egyik szülészeti klinikájától néhány száz méterre álló épület 24., 25. és 26. emeletén több lakás is megsérült, két ember megsebesült, egyiküket kórházba szállították – közölte a katasztrófavédelem.

Klicsko beszámolt arról is, hogy dróntörmelékek gyújtottak lángra egy épülő házat Darnickij kerületben, a Dnyeper (Dnyipro) folyó keleti partján. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Orosz dróntámadásban megsérült lakását nézi meg egy nõ egy kijevi lakóházban 2023. december 22-én
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Szerhij Popko, a fővárosi katonai közigazgatás vezetője egy harmadik támadásról is beszámolt, amelynek során az egyik lezuhant drón törmelékei egy lakóházba csapódtak Holosivszkij kerületben.

Ukrajnában legalizálják a marihuánát a katonák számára

Tegnap az ukrán parlament megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a katonák számára az orvosi marihuána használatát – számol be minderről a The Guardian.  A katonák többek között a poszttraumás stressz zavar (PTSD) kezelésére is használhatják a szert. A kábítószer rekreációs célú felhasználása továbbra is bűncselekmény marad. 

Szárított kannabiszvirágok
Fotó: Kallos Bea / Forrás: MTI

Az új törvényt, amely hat hónap múlva lép hatályba, és lehetővé teszi a kannabisz tudományos és ipari célú felhasználását, az Associated Press jelentése szerint 248 szavazattal fogadta el az ország 401 fős parlamentje – írja a Magyar Nemzet.

Az ukrán hírszerzők célja, hogy a háború minél közelebb kerüljön a Kremlhez

Az ukrán hírszerzők célja a titkosszolgálati műveletek fokozása, jövőre pedig szabotázsakciókat hajtanak végre az Oroszország által ellenőrzött területeken annak érdekében, hogy a háború minél közelebb kerüljön a Kremlhez – jelentette ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU vezetője, Vaszil Maljuk. A Politicónak nyilatkozó Maljuk kiemelte: nem fedhetik fel terveiket, mert azoknak sokkolónak kell maradniuk az ellenség számára. Meglepetésekkel készülnek – tette hozzá.

A megszállóknak meg kell érteniük, hogy nem rejtőzhetnek el. Mindenütt megtaláljuk az ellenséget

 – húzta alá az SZBU vezetője, aki ugyan elkerülte a konkrétumokat az esetleges csapásokkal kapcsolatban, de megfogalmazott néhány tippet erre vonatkozóan. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Szíven szúrnák Oroszországot

Kijev támadásainak középpontjában valószínűleg továbbra is a megszállt ukrán területen lévő logisztikai célok és katonai eszközök állnak majd, de az akciók a határon túl lévő ellenséget is érinthetik – olvasható a brüsszeli hírportál cikkében.

Maximális figyelem

Napi videójában az ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy az országban mindenkinek emlékeznie kell arra, hogy ez az idő a koncentráció ideje, a munka ideje.

Harkov, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és minden más régiónk, ahol jelenleg az állam sorsa dől el harcosaink, egész népünk által. Maximális figyelmet kell fordítani a védekezésre. Maximális erőfeszítés az állam érdekében. Maximális energia kell Ukrajnának, hogy el tudja érni céljait. Köszönöm mindenkinek, aki így él, aki harcol és dolgozik Ukrajna érdekében!

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6995 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5086 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában