Nemzetpolitika

2023.08.14. 22:49

Kolozsvár a hagyományok őrzésének, a szellemi-lelki megújulásnak a mindenkori fellegvára

Kolozsvár közös kincsünk, a hagyományok őrzésének és a szellemi-lelki megújulásnak a mindenkori fellegvára – idézte az MTI Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának hétfő esti gondolatait a 14. Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájáról.

MW

A Kincses Kolozsvárért-díjjal kitüntetett Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító, művelődésszervező beszédet mond a 14. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján a Kolozsvári Magyar Operában

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Potápi Árpád János beszédében rámutatott: 

a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének szervezői megmutatják a város kulturális sokszínűségét a többségi román társadalomnak, a Kárpát-medencei magyarságnak és rajtuk keresztül minden magyarnak a világban.

Hangsúlyozta, hogy a több mint háromszázezresre növekedett város nevei is azt mutatják, hogy Kolozsvár történelme és kultúrája színes, és ez a sokszínűség mindazoké, akik azt formálták. 

Nemcsak a mienk, magyaroké ez a város, hanem a németek, a románok és a zsidók, valamint más nemzetiségűek városa is. A latin névből gondoljunk arra is, hogy Kolozsvár mindenkié, aki a művelt Európához tartozónak vallja magát és dolgozott e település fejlődéséért az elmúlt években, évtizedekben, vagy akár az elmúlt évszázadokban

– mondta.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy 2017 óta már magyarul is ki van írva a város neve a helységnévtáblákra.

Önökkel együtt akkor én is úgy éreztem, hogy visszakaptunk, mi, magyarok valamit, amit a történelem elvett tőlünk az elmúlt évszázadban. (.) Ma már hivatalosan is azt hirdetik ezek a háromnyelvű táblák, hogy Kolozsvár a mi városunk is

– fogalmazott, majd hangsúlyozta, hogy 2010 óta fokozatosan erősödik a hálózat, mely 

átöleli és összefogja a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat, és ezt a nemzeti összetartozás tartja össze.Magyarország Kormányának nevében azt ígérhetem, hogy ahogyan az elmúlt időszakban, úgy a továbbiakban is képviselni fogjuk minden magyar érdekét, továbbra is minden tettünket meghatározza a nemzetben való gondolkodás.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy Kolozsvár évszázadok óta Erdély fővárosa, a többi erdélyi város közösségének példaképe, mérce, szellemi-kulturális iránytű. 

A Kolozsvári Magyar Napok ma mérce szerte Erdélyben, és bátorkodom megkockáztatni azt, hogy a Kárpát-medencében, igazodási pont augusztusban és nemcsak a kolozsvári magyarok számára

 mondta az RMDSZ elnöke, aki a köszöntés mellett szóvá tette, hogy a 

román kormány hadat üzent a kultúrának, költségcsökkentő terve a magyar intézményeket hatványozottan érinti, és kérte a kormányfőt, hogy vessék el a tervet.

Emlékeztetett, hogy a kultúra támogatása terén Románia jelenleg is a sereghajtók között van az Unióban.
Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke beszédében a múlt egyre távolodó, a jelen élhető és a jövő Kolozsvárjáról is beszélt. Elmondta, hogy a közösségi emlékezet egyre kopik, de tovább kell örökíteni a múlt szellemiségét. 

Azt a Kolozsvárt, amit a múltból hoztunk, és ami egyre inkább távolodik, csak mi tudjuk itt tartani, megtartani

– mondta, hozzátéve, hogy a jövő közeledő Kolozsvárját a jelenlévők tudják formálni.
Kitért a felújított Farkas utcára, mely templomai, iskolái, egyeteme révén minden kolozsvári „közös lakcíme”. 

A jövőhöz Szent György itteni szobra lehet a példa – mondta –, a kolozsváriaknak hozzá hasonlóan kell felvenni a harcot a mindennapokban.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a magyar napok kapcsán kiemelte, hogy Erdélyben sokan ehhez mérve szervezik meg nyári szabadságukat, hazalátogatásukat.

A nyitógálán átadták a Kincses Kolozsvárért Díjat a 95 éves Dávid Gyula irodalomtörténésznek, szerkesztőnek, műfordítónak, művelődésszervezőnek.

Dáné Tibor laudációjában „kortalan emberként” jellemezte az 1956-os politikai elítéltet, aki élete során mindig a kultúrát helyezte a politika elé. 

Talán a fogságban edződött erős életigenlése állította meg testi-lelki-szellemi öregedését

– fogalmazott.
A díjazott elmondta: 75 év köti Kolozsvárhoz, és a díj további kötelezettséget ró a vállára. 

Amíg a Jóisten éltet, tovább fogom tenni azt, ami tehető

– ígérte a magyar színházat megtöltő, tapsoló közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában