Kiderült

2023.01.25. 19:57

Dinnyés Józsefet, a magyar Bob Dylant is beszervezték III/III-as ügynöknek

Dinnyés Józsefet, a Kádár-korszak ismert polbeaténekesét is beszervezték ügynöknek– derül ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) szerdán közzétett bejegyzéséből. Hozzátették: Dinnyés jelentéseiben csak általánosságokról írt, konkrét személyekről nem jelentett semmit.

Dinnyés József

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Az állambiztonsági levéltár bejegyzésében idézi a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 1983. január 21-én kelt napi operatív információs jelentését. A dokumentum szerint "Dinnyés Zsolt [a név a jelentésben hibásan szerepel] polbeat énekes elmondta egy ügynöknek, hogy már látta a Beszélő negyedik számát. Arról is beszélt, hogy megkap minden hasonló kiadványt, és a petíciók is eljutnak hozzá. Legutóbb Erdély mellett felszólaló dokumentum aláírására kapott felkérést Kocsis Zoltán zongoraművész köréből, amit nem hajlandó aláírni".

A levéltár felhívta a figyelmet rá, hogy Dinnyés József, aki korábban aláírt, ám nem petíciót, hanem beszervezési nyilatkozatot. Dinnyés 1976 és 1979 között "Deák" fedőnéven jelentett a Belső Elhárításnak. 

Javára legyen írva, hogy a jelentéseiben csak általánosságok szerepeltek, konkrét személyekről semmit nem jelentett, egy kivétellel, amikor budapesti festők szerepelnek a jelentésében, többek között a közelmúltban elhunyt Bak Imre.

Dinnyés József 2021. március 16-án halt meg 73 éves korában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában