Jelentés

2022.09.15. 13:17

Elítélte az Európai Parlament Magyarországot (videó)

Az Európai Parlament 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést.

Gwendoline Delbos-Corfield

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, 

az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának 

- állították az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott jelentésükben csütörtökön.

A jelentés szerint a magyar kormány "szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt" romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást.

Az uniós szerződésekben foglalt értékek védelme 2018 óta jelentősen csökkent. A helyzetet csak súlyosbítja az unió tétlensége. 

A határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország "a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé" vált

 - írták.

Hangsúlyozták: az igazságszolgáltatás állapota, a korrupció és az emberi jogok helyzete továbbra is aggályos, akárcsak az alkotmányos és a választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció és az összeférhetetlenség és a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a médiapluralizmust. A tudományos élet szabadsága, a vallásszabadság, az egyesülési szabadság, az egyenlő bánásmódhoz való jog, beleértve az LMBTI-közösségekhez tartozók jogait, a kisebbségek jogai, a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai szintén problematikus területek Magyarországon.

Az EP azt várja az Európai Bizottságtól, hogy használjon ki minden rendelkezésére álló eszközt, különösen a költségvetési feltételrendszerről szóló rendeletet a helyzet orvoslására. A jelentést támogató képviselők egyebek mellett arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy 

ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, 

amíg az ország teljes mértékben eleget nem tesz a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó európai szemeszter kapcsán megfogalmazott összes ajánlásnak, valamint a luxembourgi és a strasbourgi bíróságok kapcsolódó ítéleteinek. Azt is kérik a végrehajtó testülettől, hogy vonja ki a finanszírozás alól azokat a kohéziós programokat, amelyek esetében felvetődik az uniós forrásokkal való visszaélés vagy a jogállamiság megsértésének kockázata, valamint alkalmazza szigorúbban a közös rendelkezésekről szóló és a költségvetési rendeletet. A képviselők továbbá azt kérik, hogy az uniós forrásokat a helyi önkormányzatokon és ne a kormányzati szervezeteken keresztül osszák el.

Az összes jelenlévő magyar baloldali képviselő is igennel voksolt a jelentésre.

Hidvéghi: az EP zsarolni akar, nem pedig megállapodni

Reagált a szavazás hírére Hidvéghi Balázs, az EP független képviselője. Szerinte Magyarországgal mindig is lehetett és most is lehet tárgyalni, de az Európai Parlamentnek nem ez a célja, mert ők zsarolni akarnak, nem pedig megállapodni. Hozzátette, 

az EP-ben nem tudják elfogadni, hogy a magyar emberek tavasszal negyedszerre is nemet mondtak a magyar baloldalra és a brüsszeli kioktatásra, és egy jobboldali, nemzeti-konzervatív kormányt választottak meg 

– olvasható a Fidesz Facebook-oldalán.

Harald Vilimsky osztrák politikus sem hagyta szó nélkül a Magyarországot bíráló jogállamisági jelentést az Európai Parlamentben zajló vita során – tette közzé Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebookon. Vilimsky kijelentette, Magyarország méltó tagja az európai családnak és felszólította Brüsszelt, hogy hagyja abba Magyarország gyalázását, amit a politikai igazgató megköszönt az osztrák képviselőnek.

Fidesz: elképesztő, hogy az EP most is hazánkat támadja

A Fidesz az Európai Parlament Magyarországot elítélő jelentésére reagálva azt írta

miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja.

A nagyobbik kormánypárt szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket. Ezt azért teszik - folytatták -, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz-KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.

A közleményben 

a Fidesz szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldali EP-képviselők, "élükön Gyurcsányné" ismét "saját hazájuk ellen dolgoznak".

Szijjártó: kikérjük magunknak a magyar választók döntésének minősítgetését

Az EP „jól fizetett képviselői” jobban tennék, ha „mindenfajta igaztalan vádak ismételgetése” helyett a valós európai problémákkal foglalkoznának, például azzal, hogy hogyan segítsenek az embereknek, miután a szankciók nyomán háromszorosára-négyszeresére emelkedtek az energiaárak – reagált az Európai Parlamentben megszavazott Magyarország-jelentéssel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kikérjük magunknak, hogy egyesek Strasbourgban meg Brüsszelben azt gondolják, hogy a magyar emberek nem elég érettek ahhoz, hogy döntést hozzanak a saját jövőjükről

- mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában