Ország-világ

2020.09.21. 11:11

Ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Az oltás önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják meg a tanulók – mondta Kásler Miklós.

Budapest, 2020. szeptember 21. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a fiúk HPV-oltásáról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. szeptember 21-én. Ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Idén ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós közölte: az oltás – mint a lányok esetében is – önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják majd meg a tanulók.

A HPV kétszáz altípusa közül tizenkettő a rákos elváltozást is okozó altípusba tartozik, az alacsony rizikójúak a nemi szervek bőrfelületén kialakuló szemölcsök kialakulását idézhetik elő – ismertette. A fertőzések legnagyobb része egy-két év alatt spontán megszűnik, de vannak olyan betegek, akiknek szervezetében évtizedekig megmarad a vírus, rákos elváltozást okozva – tette hozzá.

Kásler Miklós kiemelte ugyanakkor, hogy a nőknél a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV nem kizárólag a nők megbetegedéséért felelős. A férfiak esetében is jelentős rákkeltő tényező a HPV, elsősorban a garat- és gégerákok kialakulásában.

Felidézte: 2014-ben vezették be a 12. életévüket betöltött, hetedikes lányok HPV-oltását, az iskolai kampányoltás keretében az átoltottság ebben a korosztályban elérte a 81 százalékot. Kiemelte, a fiúk esetében most bevezetett oltással a vírus „cirkulációja” jó esetben lezárható lesz.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a fiúk HPV-oltásáról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. szeptember 21-én. Ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában