Kultúra

2016.12.07. 20:02

Kitüntetések a városházi ünnepségen

A nemzetiségek napját tartottak szerdán a megyeszékhelyi városháza dísztermében.

Ny. L.

Fotó: LP2

Szarvas Péter polgármester elmondta, örül annak, hogy az est főszereplői művészeti csoportok, zenészek, táncosok, énekesek. Hozzátette, hagyományosan ekkor adják át a nemzetiségi önkormányzatok elismeréseiket azoknak, akik sokat tettek az adott népcsoport kultúrájáért.

–  A mi esetünkben a szülőváros, Békéscsaba kultúrájához több nyelv, szokás, hagyomány adta a hozzávalót – emelte ki a polgármester.

– Legyünk erre büszkék, hisz ettől lett Békéscsaba az, ami. Kinek-kinek eszébe juthatnak ősei saját anyanyelvén elmondott imádságai, a mai napig is több nyelven is tartott istentiszteletek, a szombati piacon elcsípett – mai füllel már-már érthetetlen – félmondatok, a nagymama konyhájának vagy épp a jaminai disznóvágásnak a zsírgőzös illata, egy-egy tánclépés vagy dallamfoszlány az ősök hagyatékából, egy kézzel hímzett zsebkendő a dédnagymama stafírungjából. Mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy közös otthonunknak nevezzük Békéscsabát.


Az ünnepségen Tóth Mihály Békéscsaba Szlovákságáért, Grósz Györgyné Békéscsaba Románságáért, Surinásné Tóth Olga és Kára Béla Békéscsaba Lengyelségéért, Andirkóné Kovács Katalin Békéscsaba Romaságáért kitüntetést kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!