Kultúra

2014.08.18. 18:49

Gyula jellegzetességei elevenednek meg az alkotásokon

Megnyílt a 45. Gyulai Nyári Művésztelep vázlatrajz-kiállítása hétfőn délután az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Megnyitó beszédében dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere elmondta, Gyulán 45 éve él boldog és békés házasságban a település és a művésztelep.

P. G.

– Bízunk abban, hogy a kapcsolat egyik legszebb időszakát jelentik ezek az évek, amelyet az is segít, hogy az alkotótábor és az önkormányzat között előremutató megállapodás született 2012-ben. Az együttműködés alátámasztja, hogy a városunk számára milyen fontos a kezdeményezés, a legrégebbi kortárs művésztelep.

Mint mondta, a gyulaiakban él egy előszereteti érték, az egyes alkotások a városban élők szívét talán az átlagosnál is jobban megmelengetik, hiszen azokon jellegzetes, a település egyediségét ábrázoló értékek tűnnek fel. Dr. Görgényi Ernő kiemelte ugyanakkor, hogy a művésztelep kiállítását mind Pesterzsébeten, mind Hódmezővásárhelyen hasonló elismeréssel fogadták a látogatók, mint Gyulán.

„A remekműben van valamilyen tündéri elem is, mely csodálatos fényével átsugárzik az egészen, oly gyöngéden és megejtően, mint ahogyan az északi fény világít a nyári éjszakában, valószerűtlenül, s mégis fényszerűen, mert látni és olvasni is lehet mellette” – idézte beszéde végén Márai Sándor gondolatát dr. Görgényi Ernő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!