Kultúra

2013.12.06. 11:09

Krím-félszigeti tanulmányúton jártak a nemzeti park munkatársai

A bejárás célja a kunhalmok és az eurázsiai sztyepp természetes növénytakarójának, illetve védelmi helyzetének megismerése volt.

Ny. L.

A Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságának munkatársai Tirják László igazgató vezetésével a közelmúltban a Khersoni Állami Egyetem meghívására tanulmányúton vettek részt a Krím-félszigeten. A közös bejárás célja a kunhalmok és az eurázsiai sztyepp természetes növénytakarójának, illetve védelmi helyzetének megismerése volt.

A nemzeti park egy lengyel-ukrán közös együttműködésbe kapcsolódott be magyarországi partnerként, melynek keretében az elmúlt év során ukrán és lengyel kutatók tettek látogatást a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A nemzetközi együttműködés nem titkolt célja, hogy a nemzeti park egy átfogó, a Dél-Tiszántúlra (Románia is) kiterjedő kunhalomvédelmi-programot készítsen elő, majd valósítson meg sikeres pályázatokkal. A program szakmai alapját az adja, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban, Kétegyháza határában található a Kárpát-medence legsűrűbben települt kurgánmezeje.

Tirják László hangsúlyozta, a kunhalmok természetvédelmi jelentősége azért is kiemelkedő, mert ezek adnak otthont az értékes, csak kisebb foltokban megmaradt löszpusztanövényzetnek, illetve a kapcsolódó, fokozottan védett állatvilágnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!