Kultúra

2013.06.15. 08:13

Kovács Edité a gyűrű - rendhagyó évadzáró a Jókaiban

Kovács Edit színművésznő vehette át a Jókai színház legrangosabb elismerését, a Gálfy-gyűrűt pénteken este.

BEOL

A hagyományoktól eltérően idén szabadtéri, nyilvános társulati üléssel zárta a 2012/2013-as évadot a Békéscsabai Jókai Színház és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a színház előtti megújult téren, ahol idén is átadták a 2008-ban alapított Gálfy László Gyűrű-díjat és a legjobb színészi teljesítményekért járó elismeréseket.

A téren Fekete Péter a Jókai Színház, és Lenkefi Zoltán a Napsugár bábszínház igazgatója közösen köszöntötték a megjelenteket, majd megköszönték, hogy ilyen sokan pártolják a művészetet, a kultúrát. Lenkefi Zoltán elmondta, hogy a bábszínház indulása óta a bérleteladások meghétszereződtek. Ennek fontos alapköve lehetett az is, hogy a 2012-es évben megkapták a Békés Megyei Príma Díjat, melyet nem a társulat működésére költöttek, hanem a hátrányos helyzetben lévő gyerekek belépődíjait és utaztatását fedezték belőle.

Fekete Péter a téren elhelyezett asztalokhoz hívta a bábszínház és a színház művészeit, akikhez rendezvény alatt bárki odaülhetett, és kérdezgethette kedvenceit személyes élményeikről. Közben zenés műsorszámok és díjátadások váltogatták egymást.

Az Évad Színművésze díjat a társulat szavazatai alapján három kategóriában osztották ki, Ifjú tehetségként Czitor Attila, Érett színművészként Katkó Ferenc, Tapasztalt színművészként pedig Kovács Frigyes vehette át az elismerést, Kiss Tibortól, Békéscsaba alpolgármesterétől. (A nézők internetes szavazása alapján egyébként Vastag Tamás, Dobó Kata és Reviczky Gábor kapta volna a díjat, de ők nem a társulat állandó tagjai.)

A színház társulatának szavazása alapján Ifjú tehetség kategóriában második helyezett Vadász Gábor lett, a harmadik Liszi Melinda. Az Érett színművészek kategóriájában is nagyon szoros volt a verseny, itt Csomós Lajos lett az „ezüst”, Tege Antal pedig a „bronz érmes”. A Tapasztalt Színművész kategóriában Bartus Gyula és Jancsik Ferenc csak egy hajszállal maradt le a dobogó legfelső fokáról.

Gálfy László színművész, a teátrum egykori igazgatója emlékére a családdal közösen létrehozott díj, a Gálfy Gyűrű odaítéléséről – az alapítók szándékának és a hagyományoknak megfelelően – szakmai bírálóbizottság döntött. A Gálfy-gyűrű kitüntetettjére az elmúlt évadban bemutatott darabok rendezői javasoltak egy-egy színészt, akik között a zsűri döntött.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Felkai Eszter színművész – Gálfy László özvegye –, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Liptay Katalin, az MTVA Magyar Rádió Kulturális Főszerkesztőségének kiemelt szerkesztője, R. Kiss Kornélia, a Magyar Nemzet újságírója, és Mlinár Pál koreográfus.
A Gálfy Gyűrű Díjat az idén Kovács Edit színművésznőnek ítélték oda, akit az évad három előadásának rendezője is jelölt, A kőszívű emberi fiaiban Baradlay Kázmérné, a Pillangókban Emílie kisasszony, illetve a Szent Péter esernyőjében Panyókiné Eszmeralda megformálásért. Merő Béla így indokolta javaslatát: „Kovács Edit próbamunkája folyamán ismét bebizonyosodott, hogy a színházművészet a metakommunikáció művészete. Nem azonos a lefúrt lábú szöveg felböfögéssel.

A „hogyan”, a „mögöttes”, a „jelentéssel teli csöndek”, a próbai improvizációk során kialakított helyzetek… mind-mind kellenek ahhoz, hogy az élettelen szöveg élettel teli karakterekkel és helyzetekkel inkarnálódhasson a színpadon.” Seregi Zoltán tömören jellemezte a kőszívű ember feleségét alakító Kovács Edit művészetét: „Amikor a magas fokú szakmai tudás, alázat és kreativitás egy erős, határozott személyiséggel találkozik, aki nagyon érzékenyen, nyitottan figyeli a világot és próbálja megérteni, használni okosan, tehetségesen, igazi nőként.”

Katkó Ferenc pedig ezekkel a szavakkal jelölte a díjra: „Emberileg és szakmailag hihetetlen példamutató volt a darabban szereplő színinövendékek számára. Magas fokú színészi szerepformálással állította színpadra az általa megformált karaktert. Társként tudott tekinteni a produkcióban résztvevő diákokra. Azt gondolom, hogy ez az emberi és szakmai, színház iránti alázat követendő kell, hogy lehet a színi növendékek számára.”
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kovács Edit - Fotó: Ignácz Bence/ATEAM
[/caption]
A díjeső ezzel nem ért véget, a színház társulata a legjobb háttérmunkáért járó díjjal Bandl Andrást, a teátrum egyik díszletezőjének munkáját ismerte el.

A díjátadások között Fekete Péter igazgató megkérdezett egy-két színművészt a kulisszatitkokról, így megtudhattuk, hogy Komáromi Anett hathatós segítségével jutott el a színház odáig, hogy az esélyegyenlőség jegyében a lehetőségekhez mérten nagyothallók és a gyengén látók is teljes kiszolgálásban részesülnek az előadások előtt és alatt. Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színész elárulta, hogy a következő évadban saját maga által írt Lovak című darabját is bemutatja a színház. Nagy taps övezte a bejelentést, miszerint jövőre egy németországi fesztiválra is hivatalos a Chris Rolls által rendezett Lear király.

A díjátadások és a beszélgetések között a közönség többek között láthatta Liszi Melinda, Tatár Bianka, Nagy Róbert, Vadász Gábor és Balázs Csongor produkcióit, majd Szomor György a Monte Cristo grófjának egyik dalával zárta a kellemes, hangulatos évadzárót, ahol az élő zenéről Gulyás Levente és zenekara gondoskodott.

Az újszerű, kötetlen és önfeledt évadzáró szomorú pillanat volt, amikor a jelenlévők néma főhajtással adóztak a színház közelmúltban elhunyt régi és tekintélyes szakembere: Simon József emlékének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!