Kultúra

2012.11.11. 18:17

Múzeumok éjszakája Tóth Matilddal és Pribojszki Mátyással

A békéscsabai Munkácsy-múzeumban szombaton rendezték meg a Múzeumok Őszi Éjszakája – Márton napi mulatság című programot, melyet nagy érdeklődés kísért.

Nyemcsok László

Fotó: Lolliii

A rendezvényen - melyen mintegy háromezren vettek részt - leleplezték Munkácsy Mihály: Tóth Matild című festményét, melyet Erdős Norbert kormánymegbízott adott át jelképesen
a megye és Békéscsaba lakosságának.

Zsúfolásig megtelt a múzeum Munkácsy-terme, ahol a leleplezés után a nagyközönség is megtekinthette a mester Tóth Matild című festményét. Dr. Szatmári Imre múzeumigazgató bevezetőjében elmondta, az intézmény történetében ez az egyik legszebb nap, örömteli, hogy egy újabb Munkácsy-képpel gazdagodott a gyűjtemény.

– Régebben tudtam már a képről, és amikor megkaptam az e-mailt arról, hogy a tulajdonos felajánlja megvételre ezt a Munkácsy-alkotást, Erdős Norbert kormánymegbízott volt az első, aki azt mondta, ezt a festményt meg kell venni, itt a helye – hangsúlyozta dr. Szatmári Imre. – Kormánymegbízott úr a keddi bemutatón nem tudott itt lenni parlamenti munkája miatt, így most nyújtjuk át jelképesen az alkotást a közönségnek.

A múzeumigazgató kiemelte, novemberben ezt a képet ingyenesen tekinthetik meg a látogatók, a múzeum ugyanakkor belépős marad. Erdős Norbert hangsúlyozta, vannak az ember életében olyan pillanatok, amikor meghatottan áll, és ez most olyan.  

– Az egyik okunk az örömre, hogy az alkotás, csaknem másfél évszázados „utazást” követően, ismét megyénkben van, a hazatérés már önmagában is hihetetlen történet – mondta lapunknak Erdős Norbert. – A másik ok az, hogy eddig a festményt kiállítás keretein belül nagyközönség még soha nem tekinthette meg, elkészültét követően is csak a megrendelő családja, annak leszármazottai és néhány barátjuk láthatta.

A kormánymegbízott kitért arra, hogy amikor 1867-ben, a kiegyezés esztendejében az ifjú, húszas éveiben járó művész elkészítette a Tóth Matildot ábrázoló olajfestményét, talán maga sem hitte volna, hogy ez az alkotás 2012-ben a Békés megyei embereknek mennyi mindent nyújt és jelent: a muzeológusok és művészettörténészek számára egy újabb darabja a Munkácsy-életműnek, a kortárs festőknek egy újabb példázat a 19. századi mestertől, az amatőr műkedvelőnek pedig egy újabb esztétikai élmény, egy újabb alkotás a romantika és realizmus képviselőjétől.

A felszínen érzékelhető ecsetvonásokon, és az így keletkező szubjektív benyomásokon túl azonban olyan, történelmet magában hordozó műtárgyról is szó van, amely le nem fotózható, szavakkal körbe nem írható. A festmény elkerült Magyarországról, a történelem viharaiban átvészelt két világháborút, túlélte a hidegháborút és Európa évtizedeken át tartó megosztottságát, majd a XXI. század elején ismét visszatérhetett keletkezésének helyére.

– Úgy vélem, a kép hazatérésének megvalósítása példaértékű és méltó Munkácsy Mihály emlékéhez – közölte Erdős Norbert. – Első lépésként alapos, szakszerű kutatásokat kellett végezni, hogy az addig ismeretlenként nyilvántartott alkotást minden kétséget kizáróan be lehessen azonosítani, majd közösségi összefogásra is szükség volt, hogy a múzeum megvásárolhassa a képet. Erre a célra kétharmad részben a korábban a „Kis Jeanne” című festmény megvásárlására nyitott közadakozási számlán lévő megtakarítást használták fel, a vételár fennmaradó egyharmadát pedig a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) biztosította.

A civil társadalom és az állami intézmények ilyen jellegű összefogása és együttműködése újra és újra bizonyságául szolgálnak, hogy igenis van igény a valódi értékek megmentésére és kulturális hagyatékunk gondozására.

A Munkácsy-kép leleplezése után tombolák alapján a festmény két másolatát is kisorsolták. Az elsőt Megyik András békéscsabai nyugdíjas nyomdász nyerte, a másodikat dr. Tóth Bea.

Richweisz Rita, a múzeum közönségkapcsolati osztályvezető közölte, kézműves játszóház, tárlatvezetés, szakmai előadás, festés, koncert, zene és tánc színesítette a kínálatot a múzeumok őszi fesztiválja keretében tartott Múzeumok őszi éjszakája - Márton napi mulatságon. 

A kézműveskedni szerető családokat este tízig kézműves játszóházba várták, este nyolctól a Pribojszki Mátyás Band adott fergeteges koncertet, este tíztől pedig Márton-napi táncházban csaphatták össze bokájukat a vigadók a Békés Banda jóvoltából. Eközben fényképezkedhettek Kádár Ferkó Fotószínházában, és az elkészült képeket haza is vihették a résztvevők. Mindezek mellett a múzeum teljes körű, térítésmentes tárlatvezetéssel várt minden érdeklődőt több időpontban.

Extrákkal is szolgált az intézmény, este hattól éjfélig a vállalkozó szelleműek fényvarázslaton vehettek részt a Light Scribblers csapat jóvoltából. Festés is volt, Munkácsy nyomdokaiba lépve a vállalkozókedvűek megfesthették saját Munkácsy-képüket, akár az újonnan megvásárolt Tóth Matild című képet is. Arcfestéssel percek alatt mesehős lehetett bárki. Varga Pál ballonmodellező jóvoltából lufivarázslat is zajlott. Az pedig varázslatos látvány volt, hogy különleges fényárban pompázott ezen az estén a múzeum épülete.

Teljes cikk: Békés Megyei Hírlap, november 12.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!