Kultúra

2012.04.10. 16:22

Hiánypótló munkát mutattak be múzeumban

Bemutatták a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága „Chronica Bekesiensis” című sorozatának új kötetét, Novák László Ferenc A „Mező Berényi Evang Tótajkú Egyházban létező” id. Kisjeszeni Jeszenszky Károly lelkipásztor számadáskönyve (1848—1890) című forrásmunkáját kedden Békéscsabán, a Munkácsy Mihály múzeumban.

P. G.

A megjelenteket dr. Szatmári Imre megyei múzeumigazgató köszöntötte, majd dr. Kugler József történész elmondta, hogy Novák László Ferenc az Országos Evangélikus Levéltárban lelt rá az eredetei kéziratra, amely a mezőberényi evangélikus egyház gazdálkodását időrendben kíséri végig.

Dr. Kugler József hangsúlyozta, a kötet egyszerre helytörténeti dokumentum a mezőberényiek számára, emellett fontos egyház- és agrártörténeti forrás is egyben.

Dr. Novák László Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, néprajzkutató-történész, a nagykőrösi Arany János Múzeum igazgatója szólt Jeszenszky Károly életútjáról, lelkipásztori tevékenységéről, illetve részletesen bemutatta a kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!