Kultúra

2011.01.14. 16:23

Tíz Békés megyei lelőhely kincsei a múzeumban

Rejtélyek a múltból — Békés megye régészeti kincsei címmel nyílik kiállítás — a nagyközönség számára január 21-én 10 órakor — Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Ny. L.

 Dr. Szatmári Imre igazgató a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt 15 év megyei beruházásaihoz kötődő régészeti ásatásokon előkerült kincseket, leleteket mutatják be. Tíz lelőhelyet választottak, hogy amennyire lehet, az egész megyét lefedjék.

Kuriózumnak számítanak a Kunágotán 1856-ban, a megye történetének első aranyleleteként előkerült avar kori vezéri sír páratlanul értékes kincsei. Ezeket a 19. század óta a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi, Békés megyében most láthatók majd első alkalommal.

Liska András régész kiemelte, a kiállítás látogatói — miközben végigsétálnak egy régészeti feltárás gödrei és árkai között — betekintést nyernek a régészek és restaurátorok aprólékos, a kívülállók számára rejtélyes munkájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!