Kultúra

2008.08.21. 16:02

Felkutatnák a még rejtőzködő Munkácsy-képeket

Munkácsy Baráti Társaságot alapít a művész rejtőzködő képeinek felkutatására Pákh Imre. Szatmári Imre, a Békés megyei Munkácsy Mihály múzeum igazgatója üdvözli a kezdeményezést és minden szakmai támogatást megad hozzá.

Cs. R.

— Az ismert művészek rejtőzködő alkotásai mennyire foglalkoztatják a gyűjtőket és művészettörténészeket?
— Ez rendkívül izgalmas terület. Különösen igaz azokra az alkotókra, akiknek a neve most fényesebb, mint korábban. A felfedezésekről sokszor kalandos történetek szólnak. Került már elő kép a szoba hajópadlója alól, de előfordult az is, hogy a tulajdonosnak sejtelme sem volt, kinek a művét őrzi a falon.

— A Munkácsy Baráti Társaság létrejöttétől milyen előnyöket remél?
— Eszmeit a tekintetben, hogy már a léte azt erősíti, az ilyen ügyekkel foglalkozni kell. Fontos az a nyilvánosság és érdeklődés is, ami reményeim szerint a társaság tevékenységét övezi majd. Tudni kell azt is, Munkácsy az élete során hatszáz képet festett és ennek csak felét ismerjük.

— Mivel segíthetik az ügyet?
— A múzeum minden tudásával és adatával rendelkezésre áll. Pákh Imre már telefonon megkeresett és azt kérte, hogy Gyarmati Gabriella művészettörténész és személyem az alakuló ülésen legyünk alapító tagok. Ez megtisztelő, örömmel vállaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!