Kultúra

2008.03.17. 18:41

Feltámadt Lenin Békéscsabán

Mozifilmeket, tévéjátékokat forgatnak megyénkben, valamint a gyártás digitális kép- és hang utómunkálataira stúdió épül Békésen. Hétfőn A kör négyszögesítése című tévéjáték rögzítését fejezte be a stáb Békéscsabán.

ny. l.

Filmrendezőktől gyártásvezetőkig, operatőröktől színészekig összeállt megyénkben egy olyan csapat,  mely filmeket, tévéjátékokat készít és színházi darabokat vesz fel, hogy például DVD-lemezen megjelentesse. Hétfőn a Katajev művéből készült, A kör négyszögesítése című tévéjáték utolsó jeleneteit rögzítették Békéscsabán. Az alkotást több tévé is megvenné, még nem dőlt el, melyik mutatja majd be.

[caption id="" align="alignleft" width="280"] Csomós Lajos, a háttérben (is) Lenin.
[/caption]— A darabot a békéscsabai Jókai színház stúdiójában játszottuk, itt látta Varga Ádám békési rendező-producer, és jött az ötlet, próbáljunk tévéjátékot készíteni belőle, ilyenre a megyében még nemigen volt példa — magyarázta a Beolnak Seregi Zoltán, aki a színházi darabot és a tévéjátékot is rendezte. — A tévéjáték szereplői megegyeznek a színházi darabéval: Gál Zsuzsa, Tóth Zsófia, Tege Antal, Csomós Lajos és Czitor Attila.

A hétfői forgatáson feltűnt Tege Antal meglepő hasonlósága Sztálinra, Csomós Lajosé pedig Leninre. A rendező elmondta: a hasonlóság szándékos, bár nem Leninnek és Sztálinnak hívják őket a tévéjátékban. A rendező mosolyogva hozzátette: az ötletet az adta, hogy Csomós Lajos külsőleg az életben is meglepően hasonlít Leninre. Az eredeti Katajev-darabtól eltérően az időpont nem 1921, hanem 1956, de a helyszín maradt a Szovjetunió, ahol a Rádió Moszkva bemondja, hogy Magyarországon kitört az ellenforradalom, és ez sokakban riadalmat okoz. A tévéjáték fordulatokban gazdag, és természetesen nem hiányzik belőle a szerelem sem.

[caption id="" align="alignright" width="280"] A tévéjáték fordulatokban gazdag.
[/caption]Seregi Zoltán és Varga Ádám egy másik produkcióban is együtt dolgozik. Ez a Vérvonal című, erotikával átszőtt bűnügyi film (thriller), melynek Varga Ádám a rendezője és Seregi Zoltán az egyik főszereplője, a nyomozó. Békéscsabán már több jelenetet forgattak, felrobbantottak például egy Cadillac gépkocsit is, amiről a Beol is beszámolt. A film „kedvéért” éppen Csomós Lajos vesztette életét a Cadillac-ben. A film májusra készül el, és Amerikától Bulgáriág már több országból megrendelték.

Varga Ádám hangsúlyozta: emellett más filmek is szerepelnek közeli teveikben, valamint a Tartuffe című darabból szintén tévéjátékot készítenek, és felveszik Békéscsabán a Barátom, Harvey című színházi előadást Koltai Gáborral, Bánsági Ildikóval és Trokán Péterrel a főbb szerepekben. Békésen pedig már épül az a stúdió, ahol a képi és hangbeli utómunkálatokat elvégezhetik. Hamarosan olyan digitális eszközökkel rendelkeznek majd, melyekkel egy mozifilm komplett utómunkálatai elvégezhetők a vágástól a szinkronizálásig, a trükköktől a feliratozásig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!