Közélet

2016.11.06. 07:50

Nagy Erika magyar tanodát alakított Birminghamban

A köröstarcsai kötődésű Nagy Erika kezdeményezésére hívták életre a közelmúltban a Birminghami Magyar Tanodát. A különleges és máris nagy népszerűségnek örvendő angliai kezdeményezés legfőbb célja, hogy a két- vagy többnyelvű környezetben felnövő magyar gyermekeket megerősítsék, illetve magabiztosabbá tegyék a magyar nyelv aktív használatában, és folyamatosan bővítsék szókincskészletüket.

Papp Gábor

Nagy Erika férjével és három éves kislányukkal, Emmával egy éve él Birminghamben, ahová az írországi Dublinből költöztek át. Mint elárulta, a Békés megyei településen nőtt fel, ahová a mai napig hazajárnak a szüleihez és a barátaikhoz.

— Férjemmel fontosnak tartjuk, hogy kislányunk egészséges magyarságtudattal rendelkezzen és szépen, választékosan beszélje egyedülálló nyelvünket — szólt a tanoda megalakításának hátteréről Nagy Erika. — Otthonról talán nehezebb rálátni a probléma súlyára, de a külföldön élő magyar gyerekek többsége napközben az angol nyelvet hallja. Kellő óvatosság és odafigyelés nélkül az angol könnyen a gyerekek elsőszámú nyelvévé válhat. Persze nagyon fontos az is, hogy a gyerekek beilleszkedjenek az angol társadalomba és jól beszéljék az angolt, de ez egy többé-kevésbé természetes folyamat, mert fiatal korban nagyon gyorsan tanulnak.

Kérdésünkre a főszervező, ötlezgazda kiemelte, a tanoda megszervezése idén márciusában kezdődött. A hétvégi iskolában a foglalkozások kéthetente szombatonként 10-től 13 óráig tartanak, ami egy évben körülbelül 20 alkalmat foglal magába, és lehetőséget nyújt a gyerekeknek arra, hogy velük egykorú, magyar nyelvű pajtásaik körében játékosan fejleszthessék nyelvtudásukat.

A főszervező kifejtette, a tanoda legfőbb célja, hogy két- vagy többnyelvű környezetben felnövő gyermekeiket megerősítsék a magyar nyelv aktív használatában és folyamatosan bővítsék szókincskészletüket.

— Kiemelt elképzeléseink között szerepel továbbá a magyar hagyományok megőrzése, amit például népmesék, népdalok, népzene és néptánc formájában játékosan adunk tovább a gyerekeknek — tette hozzá. — A legfontosabb ebben a kezdeményezésben, hogy iskolánk dolgozói, legyen szó óvónőkről, tanítókról, segítő munkatársakról, mind önkéntes alapon, hétköznapi munkájuk és családjuk mellett szakítanak időt arra, hogy a tanodát működtessék. Jelenleg tizennyolc önkéntes dolgozik az intézményben, ami szintén azt mutatja, hogy sokan egyetértenek céljainkkal. Önkéntesek nélkül a tanoda nem működhetne, ezért nagyon hálás vagyok nekik.

Nagy Erika egyébként még a tanoda elindulása előtt közvélemény-kutatást készített a kezdeményezésről, amelynek eredményeként nagyon pozitív visszajelzéseket kapott, ami megerősítette elképzelésében.

Közösségformáló szándék
— Angliában több tízezer magyar család él, akik közül sokan hasonlóan gondolkoznak — fogalmazott Nagy Erika. — Az eddigi visszajelzések alapján a gyerekek nagyon szeretik a tanodát, és szintén nagy űrt töltünk be a birminghami magyar közösség szervezésében. Az évnyitón például 110-en vettek részt. A foglalkozásoknak az Aston Református Gyülekezet ad otthon.

Kiemelte, hogy fontosnak tartják a közösségformálást is, amelyre a helyi közös programok teremtenek lehetőséget. Ilyenek például a karácsonyi, farsangi és húsvéti családi napok, valamint kézműves foglalkozások. Szintén lényeges számukra a kulturális és gasztronómiai értékeink megismertetése Birmingham multikulturális társadalmával. A tanoda életéről folyamatosan beszámolnak a facebook.com/birminghamiskola oldalon.

Címkék#Nagy Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!