Közélet

2016.02.26. 18:02

Tíz éve várnak a pénzükre a volt barneválosok

Tíz éve kezdődött a Barnevál felszámolása. Pénteken a volt békéscsabai baromfi-feldolgozó tanácstermében száznál is több egykori dolgozó gyűlt össze, akiknek Szathmáry Tibor felszámolóbiztos azt mondta: év végére befejeződhet a felszámolás, de nem valószínű, hogy az emberek hozzájutnak ahhoz a teljes összeghez, amivel még tartoznak nekik.

Licska Balázs

Nemhogy a végkielégítést, de még a fizetésünket sem kaptuk meg teljesen. Csak néha utaltak pár tízezer, egyeseknek százezer forintot – panaszkodott egy volt dolgozó az Orosházi úti Barnevál előtt, amelyre még mindig ki van téve a tábla, mely szerint az épületben egykor a békéscsabai baromfi-feldolgozó működött.

Hogy hol áll jelenleg a felszámolás, arról Szathmáry Tibor felszámolóbiztos beszélt több mint száz egykori munkatárs előtt.

– Egy öthektáros területen működött a cég. Ezt egyben nem vette meg senki. Fel kell osztani a területet, a parcellázás még jelenleg is tart – mondta Szathmáry Tibor. Hozzátette, bár vannak olyan épületrészek, melyeket értékesíthetnének, a szerződések nem valósultak meg, így nem rendelkeznek a vételár felett. A vagyont ráadásul jelzálog terheli, ami miatt, ha befolyik az összeg, az elsőként a pénzintézeteket illeti meg a jogszabályok szerint.

A felszámolóbiztos megosztotta, hogy már több millió forintot kifizettek eddig, de még 325 millió forinttal tartoznak. Ennek jelentős része, úgy 200 millió forint az úgynevezett állásidőből adódik: ugyanis vagy másfél évig javasolták, hogy tartsák fenn a munkaviszonyt a továbbműködés reményében, de akkor tényleges munkavégzés már nem volt. Amennyi tartozás tehát a felszámolás kezdetén volt, az 125 millió forint.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Kiss Zoltán. Kattintson galériánkért!
[/caption]

– A kutyát nem érdekelte, hogy miből élünk – fogalmazott egy felszólaló. Kiderült, hogy párszor volt utalás, egyesek néhány tízezer, mások százezer forintról beszéltek. Szathmáry Tibor jelezte, kétszáz embernek már nem tartoznak. Ez nagy felzúdulást keltett. Majd az is, amikor valaki felvetette, hogy mennyien és kik dolgoznak még most is a cégnél, és hogy mennyi bért és járulékot fizettek ki nekik az elmúlt tíz év során – erre nem érkezett válasz.

A témáról bővebben a szombati Békés Megyei Hírlapban olvashat. A Hírlapra itt fizethet elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!