Közélet

2015.08.10. 18:13

Irtanák a kullancsokat, ha lenne mivel

Noha a statisztikák szerint a Dél-Alföldön, így Békés megyében nem okoznak olyan sok megbetegedést a kullancsok, mint az ország más területein, nem árt óvatosnak lenni.

L. B.

Tick on human skin

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Mint ahogy az Országos Epidemiológiai Központnál (OEK) fogalmaztak, az élősködő, a vérszívó ízeltlábúak nagy számban különösen április és június között, valamint szeptemberben fordulnak elő.

– Olykor az önkormányzathoz is fut be észrevétel a kullancsok miatt – számolt be Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere, aki a napokban Erdős Norbert európai parlamenti képviselővel ebben a témában tanácskozott. Hangsúlyozta ugyanis, hogy a megyeszékhelyen is irtanák a rovarokat azokban a kedvelt parkokban, kirándulóhelyeken, ahol kimutatható a kullancsok túlzott jelenléte – azonban erre nincs jogszerű lehetőség.

– Jelenleg az Európai Unió nem engedélyez egyetlen olyan forgalomban lévő szert sem, amivel irtani lehetne – fogalmazott Hanó Miklós, aki ezért kérte Erdős Norbertet, hogy az Európai Parlamentben tegyen lépéseket az ügy érdekében.


– A kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, a Lyme-kór ellen azonban nem – mondta dr. Szombati Márta békéscsabai gyermekháziorvos. Hozzátette, változó, hogy mennyire kérik a szülők a gyermekeiknek ezt a vakcinát. A védettség két oltás után alakul ki, ezt egy év múlva eggyel meg kell ismételni, erősíteni, utána már csak háromévente van szükség a szúrásra. Egyetlen vakcina nagyjából 5 000 forintba kerül.

– A védőoltás nem nagyon fogy – folytatta dr. Melczer Mária Ágnes. A békéscsabai gyógyszerész elárulta, hogy főleg a spray-k és a krémek mennek, általában nyaralás, kirándulás előtt kelendőek ezek a termékek, melyekből 4-6 óránként kell fújni, testre és akár ruhára is. Egy 100-150 milliliteres 1200-2000 forintba kerül, márkától függően. A kullancsok elleni karkötők is nagy számban fogynak, ezek ára 700-800 forintot kóstál.


– A speciális, kullancs kiszedésére kialakított kanalak és a csipeszek is nagyon mennek, igaz, előfordulhat, hogy nem emberből, hanem háziállatból, kutyából vagy macskából kell eltávolítani a rovart – ecsetelte dr. Melczer Mária Ágnes.

Azt pedig már dr. Szombati Márta tette hozzá: hogy ha valaki kullancsot talál, akkor azt azonnal el kell távolítani az említett eszközökkel vagy körömmel. Az nem gond, ha az ízeltlábú feje esetleg nem jön ki, a fertőzés veszélyét úgyis a potrohban lévő anyag jelenti.

Betegséget terjeszt

A közönséges kullancs az emberre esős, nyirkos, de meleg időben, többnyire a kerti munka során vagy kirándulás közben kapaszkodik fel. A kertbe a háziállatok, a földön fészkelő madarak és a vadon élő kisemlősök „potyautasaként” kerül be – fogalmaztak az OEK-nál.

A rovar több betegséget is terjeszt, melyek közül a két legfontosabb az agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamint a Lyme-kór. A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe.

 

A rovar több betegséget is terjeszt, melyek közül a két legfontosabb az agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamint a Lyme-kór. A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrást követő 4-6 óra múlva, a felesleges vér visszaöklendezésekor kerülnek az emberbe.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!