Közélet

2014.10.22. 13:16

A grémium módosított a működési szabályzaton

Alt Norbertet és Kónya Istvánt választotta Gyula város főállású alpolgármesterévé szerda délelőtti alakuló ülésén a fürdővárosi képviselő-testület.

BEOL

A tanácskozáson dr. Novák Amanda, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a nemzetiségi és az önkormányzati választások eredményét, majd átadták a grémium tagjainak, illetve dr. Görgényi Ernőnek a képviselői, illetve a polgármesteri megbízólevelet.

Ezt követően dr. Görgényi Ernő polgármester ismertette programját, illetve a képviselők szóltak elképzeléseikről.

A grémium módosította szervezeti és működési szabályzatának alpolgármesterekről, tanácsnokokról és a bizottságokról rendelkező részét.

A testület ezután dr. Görgényi Ernő javaslatára főállású alpolgármesterré választotta Alt Norbertet és Kónya Istvánt. Alt Norbert feladatai közé a gazdasági, szociális, ifjúsági, civil és társasházakkal kapcsolatos ügyek. Kónya István feladatai közé pedig a kulturális, oktatási, közművelődési, sport és fejlesztési kérdések tartoznak majd.

Szintén a polgármester javaslatára sport és ifjúsági ügyekért, illetve a társasházi kérdéseket felügyelő tanácsnokká Torma Bélát, mezőgazdaságért és a gazdákkal való kapcsolattartásért felelős tanácsnokká Balogh Lajost, a költségvetést, a gazdasági társaságokat és a TAO-s pályázatokat felügyelő tanácsnokká Galbács Mihályt választották.

A bizottságok összetételéről és elnökeinek személyéről is döntött a testület. A gazdasági erőforrások bizottságát Galbács Mihály, az oktatási és kulturális bizottságot Durkó Károly, a humán és társadalmi bizottságot Kiss Tamásné, a közbeszerzési bizottságot dr. Ökrös István vezeti majd elnökként, míg a Gyulavári Részönkormányzatot Szabó Károly.

Bod Tamás (Együtt-MSZP-DK) kifogásolta, hogy szervezeteik nem kaptak sem külsős, sem bizottsági tisztséget, miközben a Városbarátok és a Jobbik is több helyhez jutott. Bod Tamás módosító javaslatot is megfogalmazott.

Válaszul dr. Görgényi Ernő polgármester ismertette az önkormányzathoz érkezett hivatalos dokumentumot. A két tanú által szignózott irat arról szól, hogy Bod Tamás még a nyáron vállalta, hogy ha a baloldali pártszövetségnek csak egyetlen képviselője lesz a gyulai testületben kompenzációs listáról, akkor ő, mint listavezető visszalép a második Leel-Őssy Gábor javára. Kedden érkezett egy másik levél is a városhoz, amely szerint a baloldali erők képviselői ismét tárgyalóasztalhoz ültek, de nem jutottak egyről a kettőre a kérdésben.

- Ilyen helyzetben gyakorlatilag nem volt kivel tárgyalni a bizottsági helyekről, természetesen tanácskozási joggal várjuk a képviselő urat is a bizottsági ülésekre – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

Bod Tamás visszautasította a belügyeikbe való beleszólást, hisz – tette hozzá – ő sem tesz ilyet. Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, nekik nincsenek ilyen jellegű ügyeik. Az említett dokumentumot egyébként is a három szervezetből csak kettő írta alá.

Bod Tamás a testületi ülést követően elmondta, DK, illetve az Együtt és az MSZP között alakult ki vita.

- Szerintünk a mandátum engem illet, amit egy jogi vélemény, valamint az is alátámaszt, hogy a megbízó levelet szerdán én vehettem át, illetve a helyi választási szervek is igazolták a mandátumomat – ecsetelte Bod Tamás, aki megerősítette, létezik az említett tartalmú dokumentum, de ez a kiegészítés a pártok együttműködési szerződése előtt született.

- Belső vitáról van szó, ami napokon belül meg fog oldódni és rendeződni fog – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!