Közélet

2013.09.06. 17:18

Megújul a nemzeti park állattartó telepe

Jelentős fejlesztések előtt áll a kardoskúti természetvédelmi területen a Körös-Maros Nemzeti Park sóstói telepe, egy nyertes pályázat jóvoltából.

Cs. I.

Tirják László igazgató elmondta, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt évek során fokozatosan növelte az őshonos állatállomány létszámát. Mára jelentős tenyészetei vannak magyar szürke marhából, házi bivalyból, cigájából, magyar rackából. Ezeknek az állatoknak a génmegőrzés mellett kiemelkedő szerepük van a természetes pusztai élőhelyek fenntartásában, a hagyományos, legeltető állattartás fennmaradásában.

— Ezen a telepünkön van az egyik szürkemarha törzstenyészet. A mai szakmai elvárások megkövetelik a meglévő telep teljes átépítését és korszerűsítését. A jelenleg meglévő épületek többségét le kell bontani és új, a táji értékekhez illeszkedő tartóhelyeket kell felépíteni — mutatta be a helyszínen az igazgató.

Az állatok iránt folyamatos az idegenforgalmi érdeklődés, ezért is fontos ez a fejlesztés, mely két lépcsőben valósul meg.

— Két, egymásra épülő pályázat nyert, így majd’ félmilliárd forintból korszerűsíthetjük az állattartó telepet Kardoskúton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!