Közélet

2012.01.25. 15:38

Kengurulesen Gyulán: beszállnak az állatkert szakemberei is

A gyepmester mellett riporterek hada keresi napok óta Gyula határában azt a kengurut, ami már többször megmutatta magát az arra járóknak. Az erszényest egyelőre nem sikerült befogni.

g. e.

— Úgy egy hete bukkant fel először a kistermetű kenguru ezen az erdős területen, ami mellett az út is elvezet. Én is többször láttam, le is fényképeztem a telefonommal. Biztos emberek közeléből szökött el, mert nagyon barátságos. Előfordul, hogy egészen közel állt hozzám, s érdeklődően figyelt, amikor szóltam hozzá, aztán sarkon fordult és eltünt a bokrok között — mesélte élményeit Juhász Péter Gyula határában, a Csabai út közelében lévő fás-bokros terület mellett.

A közelben élő és gazdálkodó féfitől azt is megtudtuk, hogy erre őzek, nyulak, fácánok élnek békességben, vélhetően a kenguru is jól érezte magát mindaddig, míg a média fel nem kapta a témát, s azóta újágírók hada járja a területet felverve a vadakat is. Juhász Péter attól tart, hogy a megriadt állat már elmenekült innen, illetve a közeli, forgalmas úton veszélybe kerülhet, könnyen elgázolhatják.

Hasonlóan vélekedik Vad György, gyulai gyepmester is, aki hétfő óta naponta többször is kijár ide, hogy nyomára bukkanjon a szökevénynek, s megkísérelje befogni. Eddig többször is találkozott vele, de kedd délután óta senki sem látta az állatot. Igen valószínű, hogy az eddig csendes erdőt felverték a szenzációra éhes emberek, s ez tartja távol a barnás bundájú szökevényt, akiból pár nap leforgása alatt valóságos médiasztár lett.

— A kenguru az összes szemtanú szerint jó állapotban van, egészséges, sérülésnek nyoma sincs rajta, de mindenképpen be kell fogni, s a számára is biztonságos helyen kell elhelyezni — mondta el érdeklődésünkre Bányai György, a Gyulai Közüzemi Kft. üzemvezető-helyettese. Mint megtudtuk, a városnak felajánlotta segítségét egy állatvédő liga, s a Fővárosi Állat- és Növénykert is. A szakemberek még ezen a héten Gyulára érkeznek, hogy bekapcsolódjanak az erszényes felkutatásába.

— A veszélyes és egzotikus állatok tartásáról jogszabály rendelkezik, ami kimondja, hogy erről bejelentést kell tenni az illetékes önkormányzat jegyzőjének. Gyulán az elmúlt időszakban egy lakos strucc tartását vettük nyilvántartásba, de ma már ez sem aktuális — mondta el érdeklődésünkre dr. Varga Erzsébet. A gyulai önkormányzat igazgatási osztályának vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy jelenleg a városban egy háznál tartanak kengurukat, de ezek jóval kisebbek a most keresett állatnál, nem olyan fajtájúak, s nem is hiányzik közülük egy sem. Az egzotikus állatokról az önkormányzatnak kell nyilvántartást vezetni, de a további feladatok a hatósági állatorvos illetékességébe tartoznak — mondta el az osztályvezető.

A Gyulán kóborló erszényes nem jelent veszélyt a környezetére, hiszen növényevő, sokkal inkább ő kerülhet bajba, ha kóbor kutyákkal, rossz szándékú emberekkel találkozik. Ezért a helyiek folytatják a keresését, s remélhetően mielőbb sikerül biztonságos helyre szállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!