Közélet

2009.02.13. 09:28

Megyegyűlés online - elfogadták a költségvetést

Idén várhatóan újabb 900-1000 millió forintos megszorítással kell szembenéznie a megyei önkormányzatnak. A mai közgyűlésen a költségvetés mellett a megye munkaügyi helyzete lesz a fő téma, utóbbi dr. Nagy Ágnes, a regionális munkaügyi központ vezetőjének az előadásában. Helyszíni beszámolónk percről percre.

BEOL



16:25. Van költségvetése a megyének
A 2009-es költségvetést 23 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el, a rendelettervezet 23 igen, 7 nem szavazatot kapott. A gazdasági programot egyhangúlag támogatták a képviselők. Online tudósításunk véget ért, köszönjük a figyelmet!

15:50. Tegyük ki a zárva táblát?
Ha vitatják a szocialisták, amit teszük, mégis mit javasolnak? Tegyük ki a ,,megye zárva" táblát Békésszentandrásnál? - fogalmazott Domokos László, aki elmondta, nem kellett volna például kórházi dolgozókat elküldeni, ha a minisztérium nem rendeli ezt el, mint kiderült, jogszerűtlenül.

15:15. A baloldal szerint eldugott tartalékok vannak a rendszerben
Varga Zoltán szerint komoly tartalékok vannak eldugva a rendszerben, ezért nem feltétlenül kellett volna már 2008-ban sem ekkora strukturális átlakítást végrehajtani. - Amíg a megye  nem rendelkezik a szükséges eszközökkel, megmaradunk a beszélgetés, a konferenciák szintjén, hiszen nincs kompetenciánk komoly döntéseket hozni. Az MSZP frakcióvezetője elmondta: nem támogatják sem a 2008-as zárszámadás, sem a 2009-es költségvetés elfogadását, ellenben ha fenntartásokkal is, de a megye gazdasági programja mellett  voksolnak.

15:01. Feszes, egyensúlyi költségvetés

Idén 900 milliós megszorítással kell számolnia az intzéményei révén összesen 4500 embert foglalkoztató Békés Megyei Önkormányzatnak. Domokos László elnök elmondta, egyensúlyi költségvetésre keszülnek a fejlesztési programok beépítésével. A szakszervezetek nevében Tóth Károlyné nyilatkozott. Az érdekképviseleti vezető elmondta, az önkormányzat védőhálót font, hogy a csökkenő támogatást pótolja, a bizonytalanság viszont továbbra is komoly gondot okoz.


14:42. Domokos László: az önkormányzatokra tolják a problémát
Az önkormányzati szektorra tolja át a problémákat a kormányzat - fogalmazott Domokos László. A megyei elnök szerint a munkaügyi központ által bemutatott rendszer nem alkalmas a probléma kezelésére, csak arra jó, hogy helyben mindenki összevesszen mindenkivel. Az Út a munkához programmal kapcsolatban azt jegyezte meg Domokos László, hogy ezt dobták oda koncnak az önkormányzatoknak. Ne hallgassunk, hanem jelezzük, hogy nem jó ez az irány.

14.20 Varga Zoltán: nem lehet mindig felfelé mutogatni
Legjobb szándéka ellenére nyilván vétett hibákat a kormányzat is - utalt az elhangzott, jobboldali hozzászólásokra Varga Zoltán. A közgyűlés szocialista frakciójának a vezetője  egyúttal leszögezte, nem lehet mindig felfelé mutogatni, és mindent a kormányzattól várni. Ezzel nem értett egyet a jobboldali Gécs László, aki szerint ügyesen mentette Varga Zoltán a mundér becsületét, de bruttó termelésben a 18., míg a kutatás fejlesztésre fordított összeg terén 19. Békés a megyék rangsorában.
- Óriási probléma van a megyében - összegzett Gécs László.

13:27. Nyolc százalékos munkanélküliség, még a válság előtt
A munkaügyi központ írásos anyagából kiderül, a tavalyi év harmadik negyedévében 8 százalékos volt a munkanélküliség Békés megyében. Ez a szám azért tűnik riasztónak. mert nem tartalmazza a gazdasági és pénzügyi válság hatásai miatt bekövetkező leépítéseket. Az országos átlag egyébként az említett időszakban 7,2 százalék.
Közben a képviselők sorra fejtik ki véleményüket a témában. Korrekt, tényeket tartalmazó beszámolónak nevezte az anyagot a fideszes Harmati László. Ezután Pákozdi Gábor, majd Kulcsár László kért szót. Utóbbi szerint a kormányzat nem tudja, hogyan kezelje e neuralgikus kérdést.



13:18. Romló foglalkoztatás, alacsony bérek
Romló foglalkoztatás, alacsony bérek: szűrte le a munkaügyi központ anyagából a következtetést Dankó Béla. A fideszes tanácsnok felhívta a figyelmet arra, hogy Békés nemcsak az országos, hanem a régiós átlagtól is almarad a legfontosabb mutatók tekintetében. Pozítívumként hangzott el a vásárok és börzék megrendezése, melyeket Dankó Béla sikeresnek nevezett, aki ugyanakkor elmondta, egyre romló gazdasági körülmények között végzi munkáját a munkaügyi központ.

13:00. Tájékoztat a munkaügyi központ helyettes vezetője
Dr. Nagy Ágnest - a tavalyihoz hasonlóan idén is másfelé szólította a kötelesség, így ezúttal is helyettese, Kristóffyné Szász Etelka állt ki a közgyűlés elé, hogy megtartsa a regionális munkaügyi központ tevékenységéről szóló tájékoztatót. A helyettes vezető elmondta, mindent megtesznek a válság hatásainak az ellensúlyozására. Kristóffyné kiemelte a munkáltatóknak szóló munkahelymegőrző konstrukciókat, melyekhez adminisztratív segítséget nyújtanak az érintetteknek, legyenek azok akár mikrovállalkozások, vagy nagyobbak. - Különböző programokat indítunk azok számára, akik már elvesztették állásukat. Az ő kiajánlásuk a munkáltatókhoz külön prioritást élvez - fogalmazott a helyettes.

11:20. Technikai és ebédszünet kezdődött A szünet alatt sajtótájákoztatót tartottak a megyeházán, mely nem volt része az ülésnek. Erről itt olvashatnak, az ülés hamarosan folytatódik.

10:57. Gosztolya a Magyar Sakkéletre voksol
A sajtóról és a sajtószabadságról szóló vita lezárásaként dr. Gosztolya Ferenc (MSZP) ajánlotta mindenki figyelmébe a Magyar Sakkélet című kiadványt. A képviselő úgy fogalmazott a lapról szólva, hogy durva politikai tartalom ugyan nem található benne, ám kiválóan alkalmas a szellem művelésére.

10:50. Varga Zoltán szerint sikeres volt a belvízprogram
Határozottan visszautasította a személyét érintő megjegyzéseket Varga Zoltán. A korábbi megyei elnök szerint igenis sikeres volt a Kétegyházát is érintő belvízprogram. A szocialista  politikus bízik enne, hogy a per során kiderül, minden az előírások szerint történt. Varga Zoltán egyúttal a magyar újságírás szégyenének nevezte a Magyar Hírlap cikkét, és meglátása szerint a miniszterelnök csak felhívta a figyelmet a problémára.

10:35. Virtuális búzatermesztés után virtuális iszapkotrás
- Búzát már akartak itt termeszteni virtuálisan, most iszapot kotornak ugyanígy. Erre azt mondja Varga Úr, hogy lezárult az ügy. Valószínűleg lába kelt a 119 millió forintnak - utalt előbb a börtönben ülő Szarvas Attilára, majd a kétegyházi belvízberuházás problémájára Tolnai Péter fideszes képviselő. Farkas Zoltán fideszes alelnök elmondta, azzal szembesültünk, hogy az előző ciklusban egy éven át Elek, Kétegyháza és Lökösháza se mutatott fizetési hajlandóságot, és a megye se kezdeményezte, hogy haladjon az ügy.

10:19 Mintha akadályoznák a belvízprogramot
Dankó Béla fideszes tanácsnok Varga Zoltán szocialista frakcióvezető, DARFT elnök figyelmét hívta fel arra, hogy segítse a megakadó, 16 települést érintő, megyei belvízprogramot. A politikus úgy fogalmazott: mintha valaki akadályozná a több hónapja csúszó projekt megvalósítását.

10:13. Magyar Hírlapot osztottak a szocialistáknak
Elmondása szerint a sajtószabadság jegyében a jobboldali dr. Kulcsár László osztotta ki a mai Magyar Hírlap egy-egy példányát a teremben lévő szocialista képviselőknek, azt remélve, hogy ők nem csatlakoznak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a lap bojkottjára felszólító kezdeményezéséhez. Erre dr. Gosztolya Ferenc (MSZP) kérdezett vissza:
- Ugye olvasni nem kötelező?

10:10. Kétegyházán komoran kárognak a varjak
- Kétegyházán komoran kárognak a varjak. Én ezt a témát kétszer megcsipkedtem a csőrömmel, de senki sem károgott rá. A két polgármester kimondta, 119 millióval rövidítették meg a települést - jelentette ki Balogh József fideszes tanácsnok, utalva a közelmúltban a Beolon és a Békés Megyei Hírlapban megjelent cikkre. Balogh József nem rejtette véka alá a véleményét, mely szerint ,,legalább 8 Kétegyháza van a megyében". Egyúttal érdemi választ kért Varga Zoltán korábbi megyei elnöktől az ott történtekre.

9:55. Új ember a padsorokban
Várkonyi János festőművész kiállításának a megnyitása után dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója részesült elnöki dicséretben a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az elhunyt dr. Csaba István (MSZP) képviselő helyét a szeghalmi Pákozdi Gábor foglalhatta el.

szembenéznie a megyei önkormányzatnak. A mai közgyűlésen a

költségvetés mellett a megye munkaügyi helyzete lesz a fő téma, utóbbi

dr. Nagy Ágnes, a regionális munkaügyi központ vezetőjének az

előadásában. Helyszíni beszámolónk percről percre. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!