Közélet

2007.06.21. 23:51

Harcoljatok magatokért - a sarkadi kistérségért tüntettek Sarkadon és Gyulán

Csütörtökön jelképesen eltemették a sarkadi kistérség 11 települését, s magát a társulást is. De a fekete díszkoporsóba került a demokrácia, a tüdőkórház és az egészségügy tábla is. Ugyanakkor szégyentáblát is avattak, rajta dr. Perjési Klára és Veress József, dr. Lamperth Mónika és dr. Újhelyi István, illetve Nagy László fényképével, nevével.

B. I.

Mértéktartó becslések szerint 1000—1200 személy vett részt Sarkadon A tiltakozás, a gyász és harag napja elnevezéssel, az önálló sarkadi kistérség megszüntetése ellen demonstráló nagygyűlésen. A rendezvény később a gyulai polgármester házánál folytatódott, de dr. Perjési Klára országgyűlési képviselő, aki a Békés megyei MSZP-s képviselőkkel egyetemben megszavazta a Sarkadi kistérség megszüntetését, nem tartózkodott otthon. A gyulai kistérség azért képviseltette magát késő délután Sarkadon, a tüntetésen. Igaz, hogy viszonylag félrehúzódva, de részt vett a demonstráción Lebenszky Attila kistérségi hivatalvezető és Pluhár László a gyulai kistérség elnöke is.

 

Elismerésben viszont nem volt részük. Különösképpen nem Lebenszky Attilának, akiről Balogh József, Szabadkígyós polgármestere a szónoki emelvényem úgy nyilatkozott: „... olyan irodavezető, aki polgármesterként nem tudott bizonyítani, s most egy 50 ezres kistérség életét próbálja meg elrontani.”



A szónokok közül elsőként Farkas Zoltán emelkedett szólásra, a megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy egy alulról épített együttműködést robbantott szét a politika. Dr. Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke bibliai példát, Nehémiás történetét citálva azt mondta: „Harcoljatok magatokért, fiaitokért, leányaitokért, s én hiszem, hogy ti felépítitek a ti Jeruzsálemetek falait.”

Petri László, Okány alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy bő egy hete minden kommunikációs lehetőséggel megkísérelték utolérni országgyűlési képviselőjüket, Veress Józsefet, de mindez a mai napig nem sikerült. Török László, a testvértelepülés Nagyszalonta polgármestere, a demokrácia és a szolidaritás jegyében érkezett Sarkadra.


— A demokrácia olyan mint a fáklya. Jó kezekben fényt, világosságot ad otthonaikban, de rossz kezekben felgyújtja lakásainakat — utalt egy szemléletes példával a sarkadi kistérséget érintő döntés helytelenségére.
Amikor Erdős Norbert fideszes országgyűlési képviselő Nagy László szocialista honatya, — aki a sarkadi kitsérség megszüntetésére irányuló módosító javaslatot beterjesztette — nevét említette a tömegből többen esküszegő-t, hazaáruló-t kiáltottak, s élénk sípolásban, fütyülésben törtek ki.

Tóth Imre polgármester — dr. Vass György önkormányzati képviselő gyászbeszédét követően — arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége kiállt Sarkad mellett.

A gyulai demonstráció végén Mokán István sarkadi alpolgármester dobta dr. Perjési Klára postaládájába azt a petíciót, amit a szocialista politikusnak szántak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!