Bírósági tárgyalás

2019.04.25. 13:23

Elítélték a halálos balesetet okozó traktorost

Jogerősen elítélte a Békéscsabai Járásbíróságon csütörtökön azt a 21 éves kamuti férfit, aki közel egy éve egy traktorral és egy pótkocsival közlekedett Kétsopronynál, és úgy hajtott fel a 44-esre, hogy nem adott elsőbbséget egy, a főúton közlekedő kocsinak. A balesetben az autó vezetője – aki a megengedett 90 helyett 121 kilométer/óra sebességgel közlekedett – életét vesztette, érdekesség, hogy a szervezetében alkoholt és kábítószert is kimutattak.

Licska Balázs

A vádirati és ítéleti tényállás szerint a vádlott tavaly május 8-án, 20 óra 30 perc körül a kétsopronyi bekötőútról hajtott fel a 44-esre, Kondoros felé egy traktorból és egy hozzá kapcsolt pótkocsiból álló szerelvénnyel.

Bár táblák jelzik, nem adott elsőbbséget a főúton közlekedő kocsinak, ami miatt összeütköztek. A balesetben a sértett annyira megsérült, hogy a helyszínen meghalt. Mivel a vádlott megszegte a KRESZ-t, halálos baleset okozása miatt emelt ellene vádat az ügyészség.

Fotók: police.hu

A Békéscsabai Járásbíróságon csütörtökön tartott előkészítő ülésen a traktoros, a 21 éves kamuti férfi elismerte bűnösségét, azt, hogy hibázott. Úgy látta, hogy a főúton neki jobbról nem jön senki, balról pedig látott egy autót, de távolinak gondolta, és úgy ítélte meg, hogy a megengedett 90 kilométer/órás sebességgel érkezik. Úgy érezte tehát, hogy kapkodás nélkül kifér.

Amikor a traktorral nagyjából 22 kilométer/órás sebességgel bekanyarodott, akkor látta, hogy vélhetően baleset lesz a vége, mert a kocsi a forgalomtól elzárt területen érkezett, és végül nekiment a pótkocsinak, ami totálkárosra tört. Összességében úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint azért következett be a baleset, mert nem adott elsőbbséget az autónak.

A perbeszédek során mind a vádhatóság, mind a védelem kitért arra: egyértelmű, hogy a vádlott megszegte a KRESZ-t. Azonban a védett úton haladóknak – azaz azoknak, akiknek elsőbbségük van – is vannak kötelezettségeik. Bár veszélyeztetni nem lehet őket, akadályozni és zavarni igen, azaz fékezésre kényszeríthetők.

A szakértői véleményre hivatkozva kifejtették: ha a sértett nem 121 kilométer/órás sebességgel, hanem 90-nel megy, illetve, ha a saját forgalmi sávjában halad tovább, elkerülhető lett volna a baleset vagy legalább az ilyen súlyos tragédia.

Elhangzott: a sértett nem fékezett, kormánymozdulatot sem tett, hanem haladt végig egyenesen, forgalomtól elzárt területet is érintve, valamint a szervezetében alkoholt és drogot mutattak ki.

Egy évet kapott, egy évre felfüggesztve

A Békéscsabai Járásbíróságon a vádlottat bűnösnek mondták ki halálos baleset okozásában. Ezért a 21 éves kamuti férfit – egy évre felfüggesztve – egy év fogházbüntetésre ítélték. Emellett egy évre eltiltották a traktorvezetéstől – az eltiltásból nagyjából hat hónap van még hátra –, valamint kötelezték arra, hogy fizesse meg az eljárás során felmerült, több mint félmillió forintnyi bűnügyi költséget. Az ítéletet az ügyész, a védő és a vádlott is tudomásul vette, így az csütörtökön jogerőre emelkedett.

Az előkészítő ülésen elhangzott, hogy a vádlottnak öt éve van jogosítványa traktorra, négy éve pedig személygépkocsira, és hogy balesetmentesen levezett összességében 70-80 ezer kilométert, valamint csupán egy alkalommal kapott az elmúlt időszakban helyszíni bírságot, 5000 forintosat.

A Békéscsabai Járásbíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott korábbi, egyszeri szabályszegését. Enyhítőként vette figyelembe, hogy a vádlott fiatal felnőttként büntetlen előéletű, hogy beismerő vallomást tett, hogy a közlekedési előélete szinte teljesen kifogástalan. Emellett a nagyfokú sértetti közrehatást, azaz azt, hogy ha a sértett cselekszik, elkerülhető lett volna a tragédia, a baleset – sorolta az ítélet indokolásakor dr. Bíró Mariann bíró.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!