Kék hírek, bulvár

2016.08.31. 15:51

Ráfázhatunk az olcsó tűzifára

A felhasználás előtt jóval korábban érdemes megvenni a tűzifát. A nedves fa nehezen vagy egyáltalán nem ég, és sokkal kisebb a fűtőértéke. Ezt tekintve a legjobb, ha legalább egy, de még jobb, ha két nyáron át szárad a tűzifa a tárolónkban, fedett, de szellős helyen. Megyei tüzépesek szerint nagy az érdeklődés a tűzifa iránt, és mivel Romániából, Erdélyből kevesebb érkezik be, sok esetben heteket kell várni rá.

Nyemcsok László, fotó: Lehoczky Péter

Szaszák Ádám, a békéscsabai Repcsi Tüzép tulajdonosa elmondta, szigorították a romániai fa behozatalát, másrészt jóval kevesebb is a fa, ahogy fogalmazott: Erdélyben is fogynak az erdők.

Emiatt esetenként három hetet, egy hónapot is várni kell a tűzifára. A szigorításokkal viszont kiszűrték a feketefuvarok többségét is. Sokszor három tonna helyett hetet is pakoltak kisebb gépjárművekre, ami balesetveszélyt jelentett. Másrészt a lakosság is pórul járhatott, mert az illegális faárusok a mennyiséggel átverték őket. A „valahonnan” szállított, ömlesztve, ellenőrizhetetlen módon a teljesítéskor leborított kupac tűzifa mennyisége a rendelt és kifizetett mennyiségnek lehet, hogy csak a fele, hiszen nincs lehetőség a mennyiség ellenőrzésére. Azért érdemes legális helyről vásárolni, mert utolérhető az eladó, számlát ad és bevizsgált mérleggel kell rendelkeznie.

A tölgy, a bükk és a „bőrdeszka” a legnépszerűbb. A fatelepeken a rönkfából kivágják a gerendákat, levágják a fa külső részét, ez a bőrdeszka. Mivel egyik oldala gömbölyű, jellemzően tűzifa lesz belőle. Sokan a térfogatra vásárlást választják (kalodában, illetve a lerakás után megmérve) szemben a súlyra történő méréssel, ugyanis a térfogat gyakorlatilag nem függ a fa nedvességtartalmától.

Békési István békéscsabai kályhaépítő mester is megerősítette, hogy a kétéves, száraz fa a legalkalmasabb a kályhákba, kandallókba. Akik most vásárolnak tűzifát, számolniuk kell azzal, hogy nem szárad ki megfelelően. A mester a kemény fákat, tölgy, kőris, bükk, szil, gyertyán ajánlotta. Tanácsként elmondta, ha most vesszük, egy sorba rakjuk a fát, és csak felülről fedjük le, hogy védjük a csapadéktól, de minden oldalról szellőzhessen. Ha két-három vagy még több sor szélességben pakoljuk fel a fát, a belső sorok vizesek maradnak.

A magas víztartalmú fa a begyújtást követően először azért ég, hogy a vizet kipárologtassa a fából. Meleget csak ezután képes adni. A magasabb fűtőértékű száraz tűzifa kedvezőbb négyzetméteráron jön ki, ráadásul nem terheli a környezetet a keletkező szén-dioxiddal, és nem károsítja a fűtőeszközt, a kéményt.

A tűzifa-vásárlási szezonban a rendőrségnél megszaporodnak az ezzel kapcsolatos csalási bejelentések, esetek. Albert István, a megyei főkapitányság sajtószóvivője elmondta, előfordult, hogy házaló idegenektől vásároltak elővigyázatlan sértettek — az alku szerint — 20 mázsa tűzifát. A kifizetés után azonban kiderült, hogy a faárusok csak 10 mázsát pakoltak le a gyanútlan vevőnél. Reklamálni már nem tudtak, hiszen mire a csalás kiderült, a faárusok már messze jártak.

– Minden évben legalább 4—5 alkalommal felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy történnek hasonló esetek a megye területén – hangsúlyozta Albert István. – Nem győzzük hangsúlyozni, ha nem akarnak hasonló kellemetlenséget a vevők, akkor hivatalos árusítóhelyről, tüzéptelepről vásároljanak tűzifát. A megvett fa súlyával kapcsolatban javasoljuk, hogy mindig méressék le mázsaháznál. Legyenek jelen a mérésnél, és tegyék el az erről kapott dokumentumot is. Csak így lehetnek biztosak abban, hogy valóban a megkapott mennyiséget fizetik ki.

Albert István kiemelte, ha valaki mindenáron háznál akar vásárolni idegenektől, akkor kérjen segítséget rokonaitól, barátaitól. Az a legkevesebb, hogy ellenőrzik a fa eredetét, felírják a jármű rendszámát, mobiltelefonnal lefotózzák a szállító gépkocsit, valamint, ha bármi gyanúsat észlelnek — az esetek többségében az olcsó ár a legfeltűnőbb —, azonnal értesítik a rendőrséget, és nem akkor, amikor már elmentek az árusok.

Teljes ár, fele mennyiség
Albert István rendőrségi sajtószóvivő elmondta, nemrégiben a békéscsabai kapitányság csalás gyanújával javasolt vádemelést egy borsodi társaság ellen egy tavalyi ügy kapcsán. Először a Máriássy utcában vásárolt tőlük egy férfi, aki 15 mázsa fát kért a kialkudott kétezer forintos mázsánkénti áron. A lerakott mennyiségről utóbb kiderült, hogy mindössze hét mázsa. Fél órával később a Bessenyei utcában már egy nőhöz csengettek be a házaló árusok, aki úgy döntött: 20 mázsát vesz a kétezer forintos tűzifából. Kifizette a 40 ezer forintot, majd amikor az ismeretlenek távoztak, kiderült, hogy alig 5 mázsa fát kapott a pénzéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!