Hírek

2006.05.12. 11:22

Az új olasz államfő támogatta Magyarország 1956-os szovjet megszállását

Egyetértett annak idején Magyarország 1956-os megszállásával Giorgio Napolitano, akit most szerdán választottak meg olasz államfőnek.

BAMA

Támogatta és szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását 1956-ban a szerdán megválasztott új olasz köztársasági elnök, derül ki a Magyar Hírlapnak Giorgio Napolitanóról készített összeállításából. Napolitano 1945-ben lépett be az Olasz Kommunista Pártba, és sokáig Moszkvához hű politikát folytatott. A nyolcvanas években a párt szociáldemokrata szárnyához csatlakozott. Napolitanónak szerepe volt abban is, hogy a párt átalakult, és felvette a Baloldal Demokratikus Pártja (PDS) nevet.

A lap által megkérdezett Somlai Katalin történész, az 1956-os Intézet munkatársa szerint Napolitano véleménye az adott helyzetben az OKP kényszerű állásfoglalása volt. 1956 októberében a Nagy Imre-vonal hatalomra kerülésekor ugyanis az olasz kommunisták attól tartottak, hogy a magyarországi forradalom megrengetheti a kommunista rendszer alapjait, ezért a Moszkva melletti kiállás mellett döntött az olasz pártvezetés.

Napolitano múltja a magyar-olasz kapcsolatokat nem befolyásolja, és az új olasz államfőnek Sólyom László köztársasági elnök is gratulálni fog, közölte a lappal Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtószóvivője. Még ha Napolitano valóban úgy gondolta is, hogy szükséges volt hazánk megszállása, Sólyom László biztos abban, hogy azóta az olasz politikus felülvizsgálta és megváltoztatta álláspontját, mondta Wéber Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!