Hírek

2006.02.11. 00:00

Hamis rajzok a prófétáról

Mindenki gyanús: valószínű, hogy iszlám vallási tisztviselők hamis karikatúrákat készíttettek, hogy jobban feltüzeljék a muzulmánokat. A Közel-Keleten megerősítették a magyar nagykövetségek védelmét.

Farkas Károly

Hamis rajzok válthatták ki a muzulmánok dühét. A BBC-nek nyilatkozó Ahmed Akari muzulmán imám szerint az eredeti 12 helyett 15 rajzot mutogattak egyes vallási tisztviselők, így tüzelve híveiket. Az imám szerint a rajzokat palesztin rajzolók készítették, és sokkal sértőbbek a dán rajzolók alkotásainál. Cyril Svoboda cseh külügyminiszter szerint a tömegtüntetések látszólagos spontaneitásuk ellenére is hideg fejjel, jól előkészítettek és szervezettek voltak.

A cseh diplomácia vezetője szerint a karikatúrák csupán ürügyet szolgáltattak a Nyugat-ellenes tüntetésekhez. „Európának nem szabad meghátrálnia, hanem ki kell állnia a dánok mellett – vélekedett. – Felszólítom az Európai Uniót: adjon ki érthető jelzést a külföld számára, hogy nem fogja tétlenül nézni követségei felgyújtását és nemzetei fenyegetését.”

Európa azonban a jelek szerint inkább az öncenzúrát támogatná. Legalábbis erre utal Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnökének nyilatkozata, amely szerint Európának új szabályozást kellene bevezetni, arra késztetve a médiát, hogy vallási témákban „elővigyázatosan” járjon el. A politikus a brit Daily Telegraph napilapnak adott interjújában elmondta, hogy a karikatúrák muzulmánok millióit alázták meg. Megoldásként a törvényi szabályozást tartja járható útnak.

A harag közben olyan méreteket öltött, hogy már a Tel-Avivban rendezendő Dánia–Izrael focimeccset is kénytelenek lesznek lemondani a szervezők. A titkosszolgálatok szerint ugyanis a dán csapat tagjainak életét veszély fenyegetné, mint csaknem minden dán vagy norvég állampolgárét. Sőt, legújabban a svédek is felkerültek a „halállistára”, miután egy jobboldali radikális svéd párt saját weblapján új, Mohamedet gúnyoló rajzokat tett közzé. A kormány kérésére az internetszol-gáltató letiltotta a weboldalt, így tegnap már nem volt elérhető.

Az európai öncenzúra legújabb eleme, hogy határozatlan időre szabadságra küldték Dániában azt a szerkesztőt, aki a dán Jyllands-Posten napilapban megjelentette a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Flemming Rose-t azután küldték el, hogy elmondta következő tervét: iráni gúnyrajzokat akar be-mutatni a holokausztról. Carsten Juste főszerkesztő azzal magyarázta a kulturális rovat szerkesztőjének szabadságolását, hogy „túl nagy teher van a vállain”.
Nálunk is vannak fejleményei a karikatúraügynek, egy jogvédő szervezet ugyanis feljelentést tett az ellen a Népszabadság és a Magyar Hírlap ellen, amelyek leközölték a gúnyrajzokat. Halász József, a PAJZS Szövetség elnöke „megdöbbenve értesült a sajtó példátlan vallásellenes támadásáról”, ezért a Nemzeti Jogvédő Alapítvány képviselőjével, Zétényi Zsolttal közösen feljelentést tettek az ügyben.

Bezárkózott közel-keleti külképviseletek

„A magyar nagykövetségek biztonsága jó, egyetlen városban sincs közvetlen veszélyhelyzet, magyar személyeket, képviseleteket és érdekeket nem fenyeget veszély” – áll Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivőjének közleményében. Ennek ellenére – lapunk információi szerint – a Közel-Keleten megszigorították a magyar nagykövetségek és konzulátusok védelmét. Információnkat Medgyes Péter damaszkuszi nagykövet is megerősítette. „Kérés nélkül is cselekedtek a szír hatóságok, így jobb a külképviselet védelme. Elsősorban a fenyegetett országok követségeinél, így Magyarországénál lehet tapasztalni komolyabb rendőri jelenlétet” – mondta lapunk érdeklődésére a nagykövet, ugyanakkor hozzátette, hogy semmilyen fenyegetést nem tapasztalt a muzulmánok részéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!