Szabadidősport

2018.08.12. 14:32

Stefkovicsné Márta Andrea fanatikusan szereti a sportot

A 200 kilométeres Békéscsaba–Arad–Békéscsaba Szupermaraton tavalyi letekerésével már magyar rekordernek mondhatta magát a Márta család, amelynek hat tagja az idei 21. Szupermaratont is sikerrel tudta le, és teljesítményüket már a Guinness World Records-irodába is bejelentették. A csapat motorja, Stefkovicsné Márta Andrea más rekordot is felállított, legutóbb a szenior atlétikai országos bajnokságon.

Gajdács Pál

Stefkovicsné Márta Andrea a 11 éve a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Szakkgimnázium és Szakközépiskolában tanító testnevelő és mentortanár elmondta, hogy a rekordot rajta kívül a ma 79 éves édesanyja, 10 éves ikergyermekei, Bor Benjámin és Bor Bernadett, illetve a 7 esztendős Stefkovics Anett, valamint Andrea testvére, Márta Tünde ­érte el. Teljesítményük természetesen a Magyar Rekordok közé is bekerült, azért hét díszes serleget kapott a család.

Andrea a sport megszállottja­, és úgy tűnik, hogy ezt a fanatizmust a gyermekeibe is beleplántálja, akik fiatal koruk ellenére is több sportágban jeleskednek.

Az idei Szupermaratont sikerrel teljesítették, amit a Guinness World Records-irodának is bejelentettek.

– Szeretném, ha ott lehetnének majd az ifjúsági olimpián. A legkisebb, Anett kézilabdázik és kick-boxol, az ikrek, Benjámin és Bernadett úsztak, most atletizálnak, de közben kajakoznak is – beszélt büszkeségeiről a tanárnő, aki hosszan sorolja, mely sportágakban szerzett korábban országos bajnoki dobogós helyezéseket. Tornázott, atletizált, kispályán focizott, asztaliteniszezett, úszott és sízett is. Tíz évig élt Ausztriában, és amellett, hogy nemzetközi síoktatói papírt szerzett óriás-műlesiklásban és szlalomsízésben, bajnoki bronzérmet nyert. Az atlétikához két éve tért vissza, és nem mondható el, hogy sikertelen lenne. Már önmagában az is rekordszámba megy, ahány kategóriában elindul. A napokban lezajlott szenior országos bajnokságon a 45 évesek között 14 (!) számba nevezett és tizenegyben érmes lett. Nehéz-kalapácsvetés, kalapácsvetés, hármasugrás, 5000 méteres gyaloglás, gerelyhajítás, a 4x100 méteres váltó tagjaként arany-, 200 méteren, magasugrásban, távolugrásban és diszkoszvetésben ezüst-, míg 100 méteren bronzérmes lett, de helyezett lett súlylökésben (4.) és 400 méteren (4.) is.

– A hat megszerzett aranyérem és az egynapos országos versenyen megszerzett tizenegy medál is abszolút rekord Magyarországon – fűzte­ ­hozzá Stefkovicsné Márta Andrea.

– Nem volt könnyű, mivel a nagy hőségben egy napon ment le az összes versenyszám, és bizony el is fáradtam. A következő bajnokságon tizenhét számot veszek célba, és legalább tizenötben dobogóra szeretnék kerülni – jelentette ki a Békéscsabai Atlétikai Clubban sportoló Stefkovicsné Márta Andrea. – Édesapám, Márta György példája nyomán is áll közel ennyire hozzám a sport, aki évtizedekkel ezelőtt NB-s labdarúgóként sportolt. Fanatikusan szeretem a sportot, a sérülés sem hátráltat. Arra törekszem, hogy mindenkivel, így a diákjaimmal is megszerettessem a sportot, többen meg is ígérték, hogy váltóban elindulnak a következő Szupermaratonon.

Nagy céljai vannak, ott szeretne lenni a 2020-as tokiói masters olimpián. Előtte egy évvel a velencei fedett pályás Eb-n és a lengyelországi nyílt vb-n, idén szeptemberben pedig a malagai világbajnokságon vesz részt.

– Eddig Aarhusban, a szenior-­Eb-n és Madridban, a fedett Eb-n jártam szenior-világversenyen, előbbin gerelyhajításban tizenötödik, kalapácsvetésben tizenhatodik, utóbbin magasugrásban tizedik, háromezer méteres gyaloglásban tizenötödik lettem. Malagában rúdugrásban is indulok, addig még Bagi Árpád edző irányítása mellett meg is kell tanulnom e nehéz szám fortélyait, amely tulajdon­képpen a dobó, a futós és az ugró kategóriák legének is tekinthető.

A tanár úr győzött 1500 méteren

A Stefkovicsné Márta Andrea jóvoltából rekordéremtermést hozó szenior országos atlétikai bajnokságnak voltak még más békéscsabai szereplői is. A nyugdíjas testnevelő tanár, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club egyik edzője, Adorján László is kitett magáért. A hatvanöt évesek mezőnyében induló sportember az 1500 méteres síkfutásban nevezett, és 6:17,6-os idővel az első helyen végzett.

Klenk Gyula, a CSAC színeit képviselve rúdugrásban a 65 évesek között 2 méteres ugrásával a második helyen végzett, így ezüstérmet vett át az eredményhirdetéskor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában