Emlékezés

2024.05.25. 20:38

Együtt nosztalgiáztak az 1974-es és az 1994-es Előre játékosai - galériával

Kettős jubileumot ünnepel idén a békéscsabai labdarúgás, a még Békéscsabai Előre Spartacus néven szereplő együttes 1974-ben, azaz 50 évvel ezelőtt jutott fel az élvonalba, az utódok, pedig 1994-ben szereztek bronzérmet az élvonalban. A békéscsabai önkormányzat ebből az alkalomból szombaton a CsabaPark Éttermében köszöntötte a csapatokat.

Gajdács Pál

Az önkormányzat meghívásának sokan eleget tettek, kevesen hiányoztak csak az eseményről. Az eseményen rész vett Barkász Sándor, a Békéscsaba 1912 Előre tulajdonosa is.

Előre, labdarúgás, nosztalgia, játékosok
Előre-ünnep: az 1974-es, az 1994-es csapat tagjai együtt. Fotó: Gajdács Pál

Szigeti Csaba, a békéscsabai polgármesteri hivatal oktatási, közművelődési és sportosztályának vezetője bevezetőjében elmondta, hogy Szarvas Péter polgármester 6 évvel ezelőtt, a Magyar Népköztársasági Kupa megnyerésének 30 éves évfordulóján tett egy olyan ígéretét, mely szerint az önkormányzat mindig is meg fogja ünnepelni a városi sporttörténelem legjelesebb jubileumait.

Tisztelettel adózunk azoknak a labdarúgóknak, akik éppen ötven esztendővel ezelőtt az 1973–74-es szezon végén feljutottak az élvonalba. Elérte azt, amit évtizedeken keresztül egyetlen csapat sem tudott. Kis megszakításokkal majd három évtizeden keresztül járhatott a csabai publikum NB I.-es mérkőzésekre. S aki ott volt, életre szóló élményekkel gazdagodott. Ehhez hozzájárultak azok a futballisták, akik éppen harminc évvel ezelőtt olyan eredményt értek el, amit csabai labdarúgó-csapat sem előtte, sem után nem tudott. Bár a bajnokságban a legjobb csapat a mienk volt, a sors csupán a bronzérmet tette lehetővé. Akkoriban ez nagyon fájt, de mára ez a harmadik helyezés is megszépült és örökre gyönyörű emlékké nemesült.

Hozzátette, hogy a két csapat szinte minden élő tagját elérték – ezért köszönetet mondott Tóth Mártonnak, Pásztor Józsefnek és Szenti Zoltánnak – és majd mindenki elfogadta Szarvas Péter meghívását. Volt aki Dániából és Ausztriából, illetve az ország más pontjáról vállalkozott az útra.

Főhajtással emlékeztek az elhunytakra

A már eltávozottakra, a ’74-es csapatból Láza Jánosra, Németh Lajosra, Dobó Jánosra, Lengyel Jánosra, Kvasz Jánosra, a vezetőedző Babolcsay Györgyre, a pályaedző Szita Lászlóra és a klub, illetve a szakosztály azóta eltávozott vezetőire, a ’94-esből Fabulya Györgyre és Simion Mironasra, valamint a két csapatot összekapcsoló legendás gyúróra, Baukó Andrásra – egyperces főhajtással emlékeztek.

A bronzérem is nagyszerű sikert jelentett

Szarvas Péter polgármester köszöntőjében megjegyezte, hogy az ember egy kor után szeret nosztalgiázni, feleleveníteni régi élményeket és ezzel a futballszurkoló különösen így van. 

A nosztalgia inkább a kedvességet, a szeretetet jelenti, a dicső pillanatokra, győzelmekre emlékezünk legszívesebben. 1974. június 16-án, 12 évesen édesapámmal kint álltunk a Szabadság tér sarkán és hallgattuk a telefonközvetítést kihangosítva a Kossuth KFSE elleni mérkőzést, ahol nyertünk kettő nullára és feljutottunk az NB I.-be. Ez mindig eszembe jut, amikor a lila-fehér színekre, dicsőséges eseményekre gondolok. A bronzérmet megszerző csapatnak is szurkolója, kísérője voltam. Az a csapat a legszebb, leghatékonyabb, legpontosabb játékot játszotta. Talán közelebb jutunk ahhoz, hogy vajon miért nem lett az aranyérem a nyakunkba akasztva, de a bronzérem is nagyszerű sikert jelentett az Előre történelmében.

A városvezető reményét fejezte ki, hogy a nosztalgiázás mindenki lelkében örömet okoz. 

– Jól esik találkozni csapattárssal, vezetővel, a csapat orvossal és ez a közösségi érzés melengeti a szívünket – mondta és ígéretet tett, hogy a jövőben mindig megszervezik a két csapatnak a találkozót.

A ’74-es gárda nevében a kiváló kapus, Tóth Márton, a ’94-es részéről Szenti Zoltán csapatkapitány mondott köszönetet a polgármesternek és a városvezetésnek, hogy megszervezték a találkozót. Ezután egyesével szólították ki a futballistákat, hogy Szarvas Péter és dr. Szigeti Béla, a város ifjúsági és sportbizottságának elnöke oklevelet és egy üveg pezsgőt adjon át. A délután folyamán a korabeli felvételek segítségével mindenki újra átélhette a 30 évvel ezelőtti mérkőzéseket, amikor levetítették a bajnoki mérkőzések békéscsabai góljait.

A ’74-es Előre-csapat

Bánáti Imre, Dávid Imre, Dinya László, Hódi András, Karasz János, Kerekes Attila, Királyvári Károly, Kiss Tibor, Moós János, Paróczai Sándor, Schneider István, Tasnádi Zoltán, Tóth Márton, Vágási Sándor, Zielbauer Miksa, Zsiros György, Láza János, Németh Lajos, Dobó János, Lengyel János, Kvasz János, Babolcsay György vezetőedző, Szita László pályaedző.

A ’94-es Előre-csapat

Árgyelán János, Baji Tamás, Csató Sándor, Dávid Zsolt, Fodor Tibor, Anatolij Gricajuk, Gyura István, Kasik Zsolt, Kulcsár Sándor, Kulcsár Szilárd, Laurinyecz Norbert, Mracskó Mihály, Nagy László, Szarvas János, Szenti Zoltán, Udvarácz Milán, Jurij Usmajev, Váczi Zoltán, Viorel Vancea, Zahorán Zoltán, Fabulya György, Simion Mironas és az edzői, vezető stáb: Pásztor József, Silviu Iorgulescu, dr. Dányi József, Zahorán György, Juhász Gyula, Jankulár István, Baukó András gyúró.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában