Beol podcast

2023.12.27. 10:12

Pályára álltak idén a békéscsabai tornászok – podcasttal

Az év vége az összegzés és a tervezés időszaka a sportklubok, így a Torna Club Békéscsaba életében is. A nagy hagyományú egyesület az építkezés fázisában van, fiatal edzőkkel, fiatal sportolókkal zárta a 2023-at és kezdi majd az új esztendőt. Fóri Márta elnököt, Ördög Szabolcs szakosztályvezetőt és az edzői team legfiatalabb tagját, Szujó Hannát kérdeztük.

Gajdács Pál

Fóri Márta elnök, Ördög Szabolcs szakosztályvezető és az edzői team legfiatalabb tagja, Szujó Hanna

Ördög Szabolcs szerint előreléptek, fejlődtek a versenyzőik.

– A bajnokságokon értünk el egyéni dobogós helyezéseket, azt hiszem, hogy egy jó évet zártunk – mondta a szakosztályvezető. – Az utolsó országos bajnoki versenyen gerendán második helyezett Uhrin Bernadett teljesítménye az év elejéhez képest folyamatosan javult. Vele három szeren készülünk, sajnos a korláton mentális problémái vannak, ott nem nagyon mer dolgozni. A másik három szeren viszont szépen fejlődik és készül a január 20-i országos korosztályos felmérőre. Kiemelném még a zsebibaba hármas csapatunkat, amely az első csb első fordulója után a második helyen állt, amit szerettünk volna megtartani. Nehézséget jelentett ugyanakkor, hogy az ősz elején elköszöntek csapattagok, ezért csak négyen álltak a szerekhez. Mivel csak négy eredmény számít, így a folytatásban csak minimális hibázási lehetőségünk volt. Kettő becsúszott, de így is megtartottuk a második helyünket.

Fóri Márta, a TC Békéscsaba elnöke elégedett a maguk mögött hagyott évvel.

– Pedig nehéz éveken vagyunk túl, de úgy látom, hogy valami elkezdődött. Három év után most sikerült először tornászosztályt indítanunk a Jankay iskolában, ahol az elsőtől a nyolcadikig járhatnak a palántáink. Ez egy jól működő rendszer, mert a szülőknek nagy biztonságot ad, hogy amíg ők dolgoznak, addig a gyermekük – miközben napközben le tudnak edzeni – felügyelet van. Ebben a rendszerben nevelkedtek a válogatott sportolóink, így Szujó Hanna is.

A Covid miatt kimaradt három évben sajnos nem tudtunk utánpótlásról gondoskodni. A tornát már ötéves korban el kell kezdeni. Mi mindig válogatás alapján indítunk osztályt, azokkal a gyerekekkel, akikkel az edzőink szeretnének dolgozni. Nem tömegben, hanem kis létszámban, gondos odafigyeléssel indítjuk az osztályokat.

A klub anyagilag is nehéz helyzetben volt, mert a torna mindig az eredmény alapján van megítélve.

– Magasra volt téve a mérce, hiszen hosszú évtizedeken keresztül a csabai klub ontotta a válogatott tornászokat. A Covid alatt azonban sokan abbahagyták, mert nem tudtunk bemenni a terembe, a tornászoknak több hónapos kihagyás után megnövekedett a testsúlyuk. Aztán következett az energiaválság, a hideg teremben nem lehetett edzeni. Most azonban tényleg elkezdődött valami és bízom abban, hogy ez a kedvező folyamat nem áll meg.

A válogatott Szujó Hannát egy éve ilyenkor még a gerendán és a korláton láthattuk, néhány hónapja pedig már ő irányítja a kis tornászpalántákat ezeken a szereken.

– Nagy a változás így a sportolói léthez képest, nehéz feladat az edzői munka, gondolok itt a pedagógiai szempontokra – mondta a húsz éves fiatal edző. – Ha ezt az évet egy szóval kellene jellemeznem, akkor a változást mondanám, mert januárban még nem gondoltam volna, hogy ősztől már edzőként fogok dolgozni a Rácz Lukács Tornateremben. Amikor januárban abbahagytam az élsportot, abban biztos voltam, hogy nem szakadok el a tornától. Nem azonnal kezdtem el ezt a pályát, volt egy szép átmenet. Először fél évig csak bejárogattam a terembe, besegítettem, majd július elején vittem egy nyári tábort, majd jött a felkérés és aztán a szeptembert az első osztályosokkal el is kezdtem. Nagyon kis aranyosak, a viselkedésükre kell nagyon odafigyelni, de ez is hozzátartozik az edzői munkához.

Fóri Márta elmondta, hogy az a cél, hogy Békéscsabának Szujó Hanna után újra legyen válogatott versenyzője.

– Edzőink mindegyike sikerorientált, és a legjobb tudásukkal arra törekednek, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. Szujó Hanna – aki remélem, hogy hosszú éveken át itt marad – mellett az Európa-bajnok Varga Adrienn, a az ifjúsági olimpikon visszatérő Mitykó Bianka Szabina és Csiszár Evelin tartozik az edzőink sorába. Hálásak vagyunk a szintén edzőként is dolgozó Ördög Szabolcsnak is, aki márciustól erősíti a csapatunkat. A női edzőink mindegyike itt nevelkedett, és nem is akármilyen szintre vitték a tornában. Remélem, hogy tovább tudják vinni a hagyományainkat és a sok munkának be fog érni a gyümölcse. Ezúton köszönném meg az önkormányzat és a Magyar Torna Szövetség segítségét, akik bármilyen nehézségünk is volt, azonnal mellénk álltak és fontos támaszunk volt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is. 

Az elnök feltétlenül előrelépést vár 2024-ben.

– A jövő évet is nyílt órákkal fogjuk kezdeni. Ha valaki kíváncsi a mi kis osztályunkra, akkor keressen bennünket bátran, bármikor be lehet hozzánk jönni, vegyenek részt a nyílt óráinkon! 

– A márciusban kezdődő versenyidőszakra új elemek beépítése a terv, és szeretnénk a dobogós helyezéseket megcélozni – vette át a szót Ördög Szabolcs. – Ha Czupper Naomi felépül a sérüléséből, akkor tőle, Uhrin Bernadett-től és Potocska Pollától várhatunk jó eredményeket.

Szujó Hanna tanítványainak tavasszal lesz az első versenye, arra készülnek.

– Zsebi korosztályban indulunk. Fontos az eredmény is, de az fontosabb, hogy megszerettessük velük a tornát és folyamatosan fejlődjünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában