EURO 2024

2023.12.05. 09:29

Az Eb-n okos labda segíti a VAR munkáját

A Fusballliebe-nek, magyarul Futballszerelemnek elnevezett labda kimondottan az Európa-bajnokságra készült. Érdekesség, hogy az eredeti funkcióján túl segíti majd a játékvezetők és a VAR munkáját is. A legfrissebb információ szerint például olyan mikrochipet szerelnek bele, amely képes lesz megmutatni, hogy a játékos kézzel ért-e hozzá.

Beol.hu

A Fusballliebe kimondottan okos labda lesz Fotó: AFP

A labda neve Fusballliebe, és november 15-én mutatták be a nyilvánosságnak. A labdát Berlinben prezentálta Philipp Lahm tornaigazgató és Manuel Neuer világbajnok kapus. Az Európa-bajnokság szervezői szerint a labda díszítése a fekete-fehér és színes szárnyformákkal, ívekkel, valamint pontokkal az Eb energiáját tükrözi. A tornának otthont adó városok neve és a stadionok illusztrációja is megjelenik rajta, emellett a legújabb technológia révén hatékonyan segíti a videobírók munkáját. Az UEFA közleménye szerint az adidas által fejlesztett Futballszerelem minden eddiginél jobban segíti majd a videóbírók munkáját, és megkönnyíti, illetve gyorsítja majd a döntések meghozatalát. 

Erről érdekes konkrétum jelent meg a The Times nevű tekintélyes napilapban, amely szerint egy új technológiás mikrochipet szerelnek majd a labdába a 2024-es Eb-n, hogy a biztosan meg tudják állapítani, kéz volt-e egy adott szituáció. A mikrochipet egy úgynevezett végtagkövető technológiával szerelik fel, amely képes egzakt, 3 dimenziós képet alkotni a játékosokról. Ennek segítségével a VAR szobában ülő asszisztens játékvezetők pontosan láthatják, a test melyik részét találta el a labda. A kezezésen felül a leshelyzeteknél is a bírók segítségére lehet a chip, hiszen a labda elrúgásának pontos pillanatát is meg lehet határozni vele, ami döntő fontosságú lehet egyes szituációkban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában