Kick-box

2023.11.26. 08:42

A battonyai Mezei Nikolett ismét világbajnok

Megvédte világbajnoki címét Mezei Nikolett. A portugáliai Albufeirában megrendezett világeseményen a battonyai Barátság SE klasszisa a kick-light szabályrendszerben a 65 kilogrammos súlycsoportban küzdve magabiztosan verekedte be magát a fináléba, ahol szombaton régi ismerőse, a spanyol Campo Gonzálezzel szemben sem ismert könyörületet és pontos combrúgásainak is köszönhetően ő szerezte meg a több pontot és ezzel együtt az aranyérmet is.

Gajdács Pál

Mezei Nikolett világbajnok

Amikor a portugáliai WAKO kick-box világbajnokság első napján a Mezei Nikolett vereséget szenvedett szlovén ellenfelétől, sokan – többek között e sorok írója is – jelezték, semmi gond, hiszen a battonyai taekwon-dós kick-box versenyző inkább a combrúgásos szabályrendszer, a kick-light esélyese, hiszen ő a világbajnoki cím védője. S valóban ez történt, már nagyon várta a csütörtököt, amikor a 65 kilogrammos súlycsoportban egy kemény bolgár ellenfélen jutott túl. 

Aztán a döntőbe jutásért könnyebben verte a venezuelai riválist, Waleska Panizzót. A Barátság SE kiválósága megnyugtató formát mutatott és magabiztos győzelmet aratott. Rádai Roland edző értékelése szerint az „igazi” Mezei Nikit láthatták a nézők. Pénteken a venezuelai lány leiskolázta ellenfelét, de ebből péntekre semmi nem maradt. Niki magabiztosan küzdött, többször eltalálta oldalsó test- és fejrúgásokkal. Egyre nőtt a pontelőny, így nem is volt kérdéses, hogy ő nyeri a mérkőzést és kerül be a döntőbe. Ahol a spanyol Marta Campo González ellen csapott össze. Jó óment jelentett, hogy eddig háromszor találkoztak egymással és mindig a magyar lány győzött. Gonzalez WTF taekwondós, nagyon sokat rúg, folyamatosan, váltott lábbal, de a kéztechnikája nem olyan jó. A szakvezetés úgy gondolta, hogy sok mozgással, taktikusan verhető. Nos, a papírforma most is érvényesült.

Mint edzője, Rádai Roland elmondta, úgy alakult a mérkőzés, ahogyan ezt várták. A spanyol lány teljesen másként kezdte a mérkőzést, mint eddig, szemmel láthatóan tartott a magyar versenyzőtől. Amíg korábbi ellenfeleit agresszíven letámadta, most óvatosan kezdett, s Mezei Nikolett ezt kihasználta. Rúgásokkal távol tartotta, oldalt mozgott, s hátsó kezes egyenesekkel és pontos combrúgásokkal egyre több pontot gyűjtött, s mind a három menetet nyerve biztos, egyértelmű győzelmet aratott. Ráadásul jellemző a kondíciójára, hogy erőnlétileg is jobban bírta, nem érezte fáradtnak magát. A spanyol lány a végén már szemmel láthatólag lelkileg is feladta, nem tudott hajrázni sem. 

Mezei Nikolett így megvédte két évvel ezelőtt megszerzett világbajnoki címét a szurkolók, edzői, Rádai Imre és Rádai Roland, s a szövetségi kapitány, Dancsó Zoltán és segítője, Olasz Attila nagy örömére. S miután még mindig nagyon fiatal, még jó néhány címvédés beleférhet sportpályafutásába!

Olasz Attila, Mezei Nikolett és Dancsó Zoltán

Mezei Nikolett győzelmével kettőre nőtt a Békés vármegyei delegáció világbajnoki aranyérmeinek a száma, hiszen amint arról már hírt adtunk, csütörtökön a mastersek között a point-fighting szabályrendszer 74 kilogrammos súlycsoportjában a kondorosi Kovács Marianna sem talált legyőzőre, ak mindhárom szakágban elindult és nagyszerű versenyzéssel egyikben sem talált legyőzőre.

S ha ehhez még hozzávesszük, Halustyik Cintia szereplését, aki a Contact KTHE Orosháza versenyzőjeként a zenés formagyakorlat kategóriában szerzett értékes ezüstérmet, akkor igazán dicséretesnek mondható az eddigi produkció.

A bónuszt a férfi csapat point-fighting küzdelmekben a magyar férfi válogatott jelentette – benne a békéscsabai JALTE Debreczeni team versenyzőjével, Viczián Dániellel – amely nagyon szépen szerepelt. Először Mexikó csapatát verték fölényesen 15:4 arányban, majd Bulgáriát is legyőzték 11:4 arányban. A döntőbe jutásért a későbbi győztessel, az Amerikai Egyesület Államok csapatával mérkőztek meg, s ez már nagy falatnak bizonyult. 14:8-ra nyert az USA, amelyik a döntőben idegölő mérkőzésen egy ponttal nyert Olaszország ellen. Így a magyar csapat – Viczián Dániel, Zajácz Bence, Bálint Martin, Cselovszki Patrik – bronzérmes lett, szépen lezárva a magyar szempontból eredményes világbajnokságot. 

A hétfőn elkezdődött és szombatig befejeződött világversenyen rekordlétszámot jelentő 70 nemzet csaknem 1400 kick-boxosa lépett tatamira és szállt ringbe.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában