Harcművészet

2023.10.23. 12:40

Több mint száz résztvevő a szemináriumon

Gajdács Pál

Gregor László mester (balról) Nyesti Csaba mesterrel, a kép jobb szélén a IX. Danos Hanshi Robert Manole, temesvári tábor vezetője

Forrás: BMH

A magyarországi és romániai harcművészek között kialakult több évtizede tartó szakmai és baráti kapcsolatnak köszönhetően gyakran látogatják egymás táborait és szemináriumait. 

A Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjainak tagjai közül többen a japán, kiotói központú Nippon Seibukan Akadémia tagjai, csakúgy, mint román barátaik. Az idén a Fekete-tenger parti Vénuszon megtartott nyári edzőtáborban találkoztak, majd az augusztus elején Füzesgyarmaton tartott szemináriumot az a IX. Danos Hanshi Robert Manole, aki a legutóbbi temesvári tábort is vezette. 

A 109 résztvevő két csoportban dolgozott. Szombaton délelőtt Hanshi Doru Galan VIII. Dan-os ju-jitsu nagymester kemény és hatásos önvédelmet tanított. Trască Rinu mester ezalatt a kezdőknek a különböző földharc elemeket tanította, majd a két mester csoportot cserélt. Christian Wolf „Pekiti Tirsa Kali” mester a Fülöp-szigetek bottechnikáiba avatta be a résztvevőket, majd Hanshi Robert Manole ju-jitsu nagymester igazi kuriózumot, a kevesek által ismert kubotan használatát tanította. 

Vasárnap délelőtt Shihan Gregor László VIII. Dan-os a haladókkal önvédelmet, míg Pospischil Tamás VII. Dan-os nihon tai-jitsu mester a kezdőkkel alaptechnikákat ismertetett. Pospischil önvédelemben kyusho elemeket is felvonultatott, míg Gregor mester utcai és iskolai szituációk megoldására készítette fel a kezdőket. Amíg az edzések tartottak, Hanshi Ion Chelu VIII., Hanshi Vasile Coroi VIII., és Adrián Belean VI. DAN ju-jitsu övvizsga fokozatokra vizsgáztatott. 

A két napos szeminárium – amelyen a harcművész irányzatokat tekintve ju-jitsu, nihon tai-jitsu, shotokan Karate, ITF taekwon-do, goshinkai karate, kempo, kyokushin karate, kalli irányzatok képviselői vették részt – nagyon sikeres volt a felkészült oktatók, a jó rendezés, a magas létszám miatt is. Jól szolgálta az irányzatok, nemzetek és klubok közötti barátság növelését és a szakmai fejlődést. 

Köszönet illeti a táborvezető Hanshi Robert Manole nagymestert, a rendező temesvári Daisho klubot, s vezetőjét, Alic Bogdan mestert a szervezésért és a vendéglátásért, a bukaresti Cold Steel klubot a szervezésért. Külön köszönet illeti a szatmárnémeti Nyesti Csaba mestert a tolmácsolásért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában