Súlyemelés

2023.09.26. 10:18

Mitykó Veronika: szakításban és összetettben is egyéni csúcs

Az U23-as és az U18-as magyar csapat is a második helyen végzett a lengyelországi Raszynban négy ország súlyemelőinek részvételével az elmúlt hétvégén megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén (ORV).

Gajdács Pál

A 19 fős magyar csapatból négy békéscsabai indult az ORV-n, ahol lengyel, magyar, szlovák és cseh U23-as és U18-as korosztályú súlyemelők léptek pódiumra. A fiatalabbaknál Garamvölgyi Kasszandra, Fekécs Gergő és Nagy Zsolt, az U23-ban a szaúd-arábiai felnőtt világbajnokságról a napokban hazatérő Mitykó Veronika versenyzett. 

A helyezések eldöntéséhez a Sinclair-pontszámítást alkalmazták, ami azt jelenti, hogy a versenyzők testsúlyának és összetett eredményének együtthatója lesz a döntő.  Mindkét korosztályban a házigazda lengyelek győztek, az ezüstérem itt is, ott is a magyaroké lett.

Ahhoz, hogy ilyen jól szerepeljen a magyar csapat, sokat hozzátettek a békéscsabaiak, közülük is kimagaslott Mitykó Veronika, aki a világbajnokság után egy héttel is tudott maximálisan teljesíteni. Egyedüli magyarként tudott az első három közé kerülni a pontszámításos rangsorban és az ORV U23-as mezőnyében a második legjobb eredményt produkálta. 

– Hat jó gyakorlatával új szakító és összetett egyéni csúcsot teljesített. Szakításban 101 kg (régi: 100 kg – a szerző), lökésben 113 kg, összetett 214 kg-os (régi csúcs: 211 kg – a szerző) eredményt ért el – számolt be a versenyről Bökfi János, a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidő Sport Egyesület edzője. – Fiataljaink a biztonságra törekedtek, figyelembe véve a csapatérdekeket. Garamvölgyi Kasszandra a megszokottól biztonságos súlyokon kezdett, szakításban 61, lökésben 77 kg-ig jutott, ám így is tudta teljesíteni a serdülő nemzetközi szintet. Fekécs Gergő öt jó gyakorlatával segítette a csapatot. Szakításban 98, lökésben 137 kg volt az eredménye, alig maradt el egyéni csúcsaitól, de neki se lehetett kockáztatni. Nagy Zsolt négy jó gyakorlata szintén nagyban javította a magyar csapat teljesítményét. Szakításban 127 kg-ot ért el. Harmadik fogásával megpróbálta az országos csúcsot, de a 132 kg-os súlyt még nem tudta felemelni. Lökésben 157 kg-ot teljesített, összetettben pedig megcsinálta az ifjúsági nemzetközi szintet és a magyar csapat legjobb 18 éves versenyzője lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában