Fináléban a magyarok

2023.07.01. 21:35

Óriási csatában győzött a férfi röplabda-válogatott - galériával

Döntőbe jutott a magyar férfi röplabda-válogatott, miután a szombat esti két és fél óráig tartó mérkőzésen aranyszettel legyőzte Ciprust az Ezüst-európai Liga békéscsabai elődöntőjének visszavágóján.

Gajdács Pál

Fotó: Imre György

A magyar csapatnak a ciprusi 3:1-es vereség után a szombati visszavágón nem volt elegendő nyerni 3:0-ra, vagy 3:1-re, a szabályok értelmében ilyenkor aranyszett következik a döntőbe jutáshoz.

Az első játszma eleje szorosan alakult, ám a folytatásban fokozatosan elszakadt vendégétől a fiatal magyar együttes és 11 szettlabdája volt ifj. Nagy Péter együttesének. Mivel a ciprusiak labdája a vonalon kívül esett le, így már az elsőt kihasználták Horváth Kristófék.

A második szettben is a magyar válogatott dominált, bár a szigetországiak játéka javulóban volt. A játszmát így is megnyerték Keen Cameronék és jó helyzetből várhatták a harmadik felvonást.

A 2:0-s vezetés ellenére a legnehezebb dolga mégis a harmadik játszmában volt a magyaroknak, hiszen már nagyon közel érezhették a sikert. Nyitásfogadásban azonban nem azt nyújtották, mint az előző két szettben. Azért nagyot harcolt a csapat és a hajrához közeledve beérte ellenfelét és fordított is. Egy challenge után megkapta a pontot a hazai együttes. Két meccslabdája is volt, ám mindkettőt hárították a ciprusiak, sőt ők jutottak szettlabdához és végül sikerült is szépíteniük.

A magyaroknak a következő játszmát muszáj volt megnyerniük, hogy megmaradjon az esélyük a döntőbe jutáshoz. Megnyerték, az első két játszmában látott magabiztos játékkal és jöhetett a fináléba kerülésről döntő aranyszett.

Fej-fej mellett haladtok a csapatok, jobbára a magyarok birtokolták az előnyt, de a ciprusiak fordítottak. A véghajrá óriási izgalmakat hozott, ismét a magyar csapat vezetett és meccslabdája volt az együttesnek, Bögöly szenzációs ütésével az elsőt kihasználta és megnyerte a 2 és félórás mérkőzést.

Ellenfele a döntőben Lettország lesz, az első mérkőzést július 6-án Békéscsabán rendezik.

Magyarország–Ciprus 3:1 (13, 16, –25, 16) aranyszettben: 15:12

Ezüst Európa Liga férfi mérkőzés, Békéscsaba, 900 néző. V.: Yalcin (holland), Novak (szlovén).

Magyarország: Bögöly 22, Tomanóczy 4, Keen 3, Horváth K. 19, Ambrus 12, Kecskeméti 18. Csere: Kiss M. (liberó), Péter B., Boldizsár 3. Szövetségi kapitány: ifj. Nagy Péter. 

Ciprus: Michael 13, Alexiou 4, Savvides 16, Skordis 12, Stroukarevits 16, Mavrommatis 2. Csere: Charalambides (liberó), Nikolaou 1, Chrysostomou, Skordis. Szövetségi kapitány: Radovan Gacic.

Ifj. Nagy Péter: – Az első négy szettben mindenki azt a teljesítményt hozta a csapatunkból, amit tud és amire képes. Az aranyjátszmában már teljesen mindegy, hogy kivel játszol, leszámítva, ha teljesen amatőr az ellenfél. Azért volt veszélyesebb az utolsó játékrész, mert előtte tíz pontig fej-fej mellett haladtunk, utána a szettek közepétől léptünk el a megnyert játszmákban. Megint volt tartásunk és hála Istennek az elveszített harmadik szettet követően is sikerült megoldanunk a továbbjutást.

Nikolaosz Zalmasz: – Kemény meccs volt, mégis könnyen elveszítettük. A megnyert első találkozó után sem számítottunk könnyű csatára, de reménykedtünk benne, hogy döntőbe juthatunk. Az aranyszett végéig harcban voltunk, ám a végén a magyar válogatott mellé állt a szerencse. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában