Röplabda

2023.05.16. 11:53

Tóth Gábor: ,,Papíron a célokat elértük”

Az Újpesti TE–Kaposvári NRC 5. helyért zajló mérkőzéssel az elmúlt héten befejeződött a klubszezon a magyar női röplabdában. A Swietelsky-Békéscsaba utolsó találkozóját az Extraliga-döntőjében vívta, melyet elveszített a Vasas Óbuda ellen, így az e sorozatban és a Magyar Kupában megszerzett egy-egy ezüstéremmel és a Közép-európai Liga megnyerésével, egy arannyal zárta az esztendőt. Tóth Gábort, a Swietelsky-Békéscsaba vezetőedzőjét egy gyorsértékelésre kértük fel.

Gajdács Pál [email protected]

Forrás: BMH

– Hogyan értékeli az esztendőt? Mekkora siker a Közép Európai-Ligában megszerzett aranyérem és a magyar bajnoki, illetve Magyar Kupa-ezüstérem?

– A célok megfogalmazásánál a szezon kezdetén kimondtuk, hogy mindhárom sorozatban döntőbe várjuk a csapatot, és egy aranyat a három döntőből nyernie kell ennek a garnitúrának. Ezt teljesítettük, tehát papíron a célokat elértük.

– Mik azok a legfontosabb tapasztalatok, melyeket a következő évben hasznosítani lehet ahhoz, hogy még sikeresebb legyen a csapat?

– A csapat sokat tett azért, hogy jó atmoszférát teremtsen, ami a hatékony munka alapja. Ebben és a taktikai fegyelemben van még lehetőség a fejlődésre és ebben előrébb is kell lépni. Sokszor hullámzott a játék, és a döntőben nem használtuk ki az adódó lehetőségeinket hazai pályán, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valós nyomást helyezzünk mindenkori ellenfeleinkre.

Tóth Gábor
Fotó: Dömötör Csaba

– Egyetért abban, hogy ebben a bajnokságban még a tavalyinál is jobb, erősebb csapatok küzdöttek?

– Valóban igaz az, hogy minden klub törekszik a fejlődésre. Az anyagi lehetőségek nagyban meghatározzák a mozgásteret, illetve a magyar szabály az, ami a csapatok összetételénél nagy szerepet játszik. Ezután lehet elkezdeni a csapatépítést, ahol millió apró dolog lehet meghatározó, hiszen emberekkel dolgozunk. Ez alatt a három év alatt egy dolog volt biztos a magyar női röplabdában. Hogy a Békéscsabai RSE egy kivételével ott volt minden versenysorozat döntőjében.

– Mikor tartja az első edzését a nyáron a csapat?
– Nyáron szinte minden magyar játékos a válogatottban lesz, tehát közös edzésre nem lesz lehetőség. Egyénileg lesznek programok és figyelemmel kísérjük a játékosok teljesítményét a magyar válogatottban.

– Mi a pontos feladata a bolgár válogatottnál és hogyan jött ez a lehetőség?

– A bolgár nemzeti csapat a Nemzetek Ligájában szerepel a programja első felében, én itt vállaltam szerepet másodedzőként. Talán a világ egyik legtapasztaltabb edzője, Lorenzo Micelli invitálására érkeztem, ami óriási lehetőség számomra a fejlődésre. Az olasz szakemberrel remek a klub és az én kapcsolatom is, többször segítettünk egymást különböző kérdésekben. Igyekszem helytállni és a legtöbbet kihozni ebből a lehetőségből. Testközelből látni azokat a trendeket, ami felé megy a röplabda világ élvonala olyan dolog, amit majd hasznosíthatunk a saját munkánk során a mindennapokban.

 

Tóth Gáborék Ázsiában szerepelnek

Röplabda Tegnapi számunkban már megírtuk, hogy Tóth Gábor, a Swietelsky-Békéscsaba vezetőedzője a bolgár női röplabda-válogatottnál dolgozik. A viharsarki klub kedd este közösségi oldalán számolt be arról, hogy a tréner a bolgár együttest irányító világhírű, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes és kétszeres Európa-bajnok olasz Lorenzo Micelli másodedzője lett. Az olasz szakember még tavaly, francia klubcsapatával járt Békéscsabán, és a BRSE beszámolója szerint akkor figyelt fel Tóthra.

A magyar edző megbízása egyelőre július 2-ig szól, a bolgárok május 30-tól a világ 16 legjobb válogatottját felvonultató Nemzetek Ligájában szerepelnek Japánban, Hong Kongban és a Koreai Köztársaságban.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában