Kézilabda – Emlékezés

2023.04.19. 13:47

Nyolcvan éve született Szabó Károly

A Tanár Úr emlékét immáron két éve őrzi nyári felkészülési torna a Békéscsabai ENKSE-nél.

P. B.

Szabó Károly

80 éve született Szabó Károly, a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület örökös tiszteletbeli elnöke. Ahogyan arról a klubhonlap szerdai megemlékezésében fogalmaz, a Tanár Úr több mint hat évtizeden keresztül volt a békéscsabai kézilabdaélet meghatározó személyisége, 2020 januárjában hunyt el súlyos betegség következtében.

Játékosként a Békéscsabai MÁV, majd az Előre csapatában szerepelt, és 1968-ban kezdett edzősködni a városi sportiskolánál. Nevéhez fűződik a békéscsabai kézilabdaélet legnagyobb sikere: 1982-ben bajnoki ezüstérmet nyert a női csapattal, majd az IHF-kupa legjobb négy együttese közé is bejutott az Előre.

Elnöki időszakához fűződik két bajnoki negyedik hely, egy Magyar Kupa-ezüstérem és -bronzérem, valamint négy évad a nemzetközi kupamezőnyben.

Szívügye volt a tehetséggondozás és az utánpótlás-nevelés, korosztályos csapataival országos bajnoki címeket és kupagyőzelmeket szerzett és számos válogatott sportolót indított el a pályáján.

Évtizedeken keresztül volt megbecsült pedagógusa a békéscsabai „Közgének”, nagyon figyelt sportolói tanulmányi előmenetelére is. Nem véletlenül nevezték a sportág berkein belül „Tanár Úrnak”. Nagy munkabírással rendelkezett, amíg betegsége engedte, dolgozott a békéscsabai utánpótlásban.

2008-ban Békéscsaba Sportjáért kitüntetésben részesült, 2019 áprilisában pedig megkapta a Magyar Kézilabda Szövetség Kézilabdázásért Érdemérmét.

Emlékét immáron két éve őrzi a nyaranta sorra kerülő Szabó Károly-emléktorna, amelynek keretében felnőt-t, ifjúsági és utánpótláscsapatok mérik össze erejüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában