Röplabda

2023.02.17. 09:49

Minden Békéscsaba–Vasas mérkőzésnek van tétje

Miközben a Swietelsky-Békéscsaba női röplabda-csapata a Magyar Kupa és a Közép-európai Liga elődöntőjére készül, előtte egy minden esetben különleges párharcra kerül sor a Extraligában, a bajnoki címvédő Vasas Óbuda tesz látogatást a Békés vármegyei székhelyen.

Gajdács Pál [email protected]

Fotó: Imre György

Ha a Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda párharca kerül szóba, akkor nem feltétlenül az őszi, egyébként nagy csatát, öt szettet, s végül a Folyondár utcában 3:2-es hazai sikerrel végződő „odavágó” kerül szóba, hanem a tavaly tavaszi ötmeccses bajnoki finálé. Akkor végül története során hetedszer a Vasas ért fel a csúcsra, de milyen előzmények után! A rájátszás 1989-es bevezetése óta ez volt minden idők legszorosabb döntője, ugyanis soha korábban nem volt még olyan, hogy négy mérkőzés is öt játszmában dőljön el.

A vasárnap 17 órakor a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban kezdődő mérkőzésnek még nem lesz ekkora tétje, viszont az már most eldőlhet, hogy a 35 ponttal éllovas a Csaba előtt 8 egységgel vezető fővárosiak bebiztosítják-e elsőségüket az alapszakaszban. A piros-kékekre még kettő, a Békéscsabára három mérkőzés vár a bajnokság ezen etapjában, a Vasas mellett a MÁV Előre SC és a Kaposvár ellen is játszik, s matematikailag még előzhet is. Bár ennek kicsi a valószínűsége, azért egy „tét” nélküli Békéscsaba–Vasas összecsapás is nagy presztízzsel bír.

A csabaiak jobban rápihenhettek a mérkőzésre, hiszen a Kaposvár elleni múlt szerdai Magyar Kupa elődöntő óta nem kellett pályára lépniük, ellenben az óbudaiak szerdán játékban voltak, a Fatum-Nyíregyháza elleni sima 3:0-s sikerüknek köszönhetően kettős győzelemmel, 6:1-es szettaránnyal bemasíroztak a Magyar Kupa fináléjába, ahol (amennyiben a jövő szerdai kaposvári visszavágón a Csaba legalább két szettet megnyer) március 12-én akár össze is futhat a viharsarki gárdával.

A csabaiaknál a korábban poszt-Covid tünetekkel küzdő Ceyda Aktas is egyre inkább erőre kap, a Kaposvár ellen már néhány percet a pályán töltött, és még pontokat is szerzett, a szintén mérkőzéseket kihagyó Marta Drpa és Molcsányi Rita pedig már a régi fényében tündökölt, előbbi 17 ponttal, utóbbi a tőle megszokott magas színvonalú védekező játékkal vette ki részét a legutóbbi sikerből.

A Vasasnál ilyen gondokkal nem küszködtek, a Fatum-Nyíregyháza ellen is komplett csapattal (Taylor Bannister, Olga Skrypak, Török Kata, Karolina Fricova, Papp Orsolya, Ayshan Abdulazimova, a liberó posztján Juhár Dalma) álltak ki, és vélhetően Békéscsabán is hasonló összetételű csapatot állít ki a görög vezetőedző, Janisz Athanaszopulosz.

A találkozót két rutinos játékvezető, Mezőffy Zsolt és Adler László vezeti. A két csapat ütközetét a világ minden pontján láthatják majd, hiszen az M4 Sport+ (Duna World) csatorna élőben közvetíti.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában