Fábri János

2023.01.02. 14:34

Méltán lehet büszke a magyar sportági közösség a szarvasi erőemelőre

Nem akármilyen megtiszteltetésben volt része Fábri Jánosnak az elmúlt esztendő utolsó időszakában: a Magyar Erőemelő Szövetség elnöksége életműdíjjal tüntette ki.

P. B.

Archív fotó: Imre György

A 77 éves, örökifjú szarvasi sportember Budapesten, a Várkert Bazárban, impozáns környezetben és gálán vehette át az elismerést a Just Clear Award keretein belül. Fábri János 1981 óta versenyez és még soha nem győzték le felhúzás fogásnemben a kategóriájában, világ- és Európa-bajnok, a magyar erőemelősport egyik legendája, akire méltán lehet büszke a hazai sportági közösség és a komplett Békés megyei sporttársadalom is.

– Nem számítottam a kitüntetésre, nem vártam, hogy megkapom. Negyvenkét éve csinálom és ilyen életműdíjban korábban még nem részesült erőemelő – mondta el kérdésünkre Fábri János. – Nagyon sok munka és szponzori segítség kellett ehhez a pályafutáshoz, a tizenhat nyílt magyar bajnoki címemhez, a tizenhét Európa-bajnoki győzelemhez és a hét világbajnoki sikerhez. Felhúzásban a mai napig én tartom az Európa- és a világrekordot hetvenöt, nyolcvankettő és fél, illetve nyolcvanhárom kilóban. Ez a díj annak az elismerése, hogy nem volt hiábavaló a rengeteg elvégzett munka.

A kiváló sportember arról is beszélt érdeklődésünkre, hogy anyagi támogatás nélkül borzasztóan nehéz a folyamatos versenyezés, – ahogyan ő fogalmazott, „ha nincs pénz, nem lehet utazni”.

– Magyarországon általában kevés verseny van, külföldre kell menni – folytatta Fábri János. – A szponzorok milliókat költöttek arra évente, hogy utazhassunk és versenyezhessünk Európában és szerte a világban. Költséges ez a sport is, nevezési díjak, dopping-ellenőrzések, szállodai díjak, a különböző sportfelszerelések beszerzése. Szerencsém volt, tizennyolc évig saját pénzből tudtam megoldani ezeket, utána huszonkét évig támogatásokból, három szponzor segítségével sikerült fedezni. A mostani pénztelen világban pedig még nehezebb volna a versenyzés.

Ami a jövőbeli terveket illeti, Fábri János leszögezte, ha vége lesz a világjárványnak, utána láthatjuk még őt a pódiumon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában