Sportprogram

2023.01.02. 11:45

Jucifutás: sokan húztak futócipőt vagy ültek bringára Szarvason – galériával

Immár a második újévi futóversenyt, ismertebb nevén Jucifutást tartotték meg vasárnap Szarvason. Az eseményt az elmaradt szilveszteri futások helyett, illetve pótlásaként hívták életre, azonban népszerűségére való tekintettel hamar hagyománnyá vált a településen.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Sokan töltötték mozgással az új év első napját

Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna futónagykövet és Krivik Viktor hivatali programszervező beszámolójából kiderült, még 2016 decemberében, az akkor még maroknyi szarvasi futó csapatnak Halász Judit – aki egyébként a Körös Körül Futófesztivál állandó fotósa is –  vetette fel azt, hogy 2017. január 1-jén 17 kilométert fussanak együtt. A tagoknak tetszett az ötlet, így elindultak és lefutották az említett távot, majd ahogy haladtak az évek, úgy nőttek a távok, és az újévi futásból hagyomány lett a futós csapat körében.

Részletezték, mivel a vírushelyzet kezdete óta elmaradt a Szirony Pál, nyugdíjas főiskolai testnevelő tanár által szervezett városi szilveszteri futás, így jött az ötlet, hogy a január 1-jei „Jucifutást” hirdessék meg, mint futós rendezvényt, a Szarvasi Úszó, Vízilabda és Szabadidő Egyesület (SZUSE) Futó Szakosztályának szervezésében.

Az újévi sportprogramról kifejtették, a 23 kilométert csak felkészülten lehet lefutni, ezért csökkentették a távokat, és megszólították a bicikliseket is. Így lett az esemény neve Új évet köszöntő 23 km-vagy a fele vagy a negyede -futva, gyalogolva vagy biciklizve. Január 1-jén, vasárnap pedig, ahogy az első futásnál, úgy most is több mint 110 ember gyűlt össze a Vízi Színház parkolójában, és közös bemelegítés után indultak útnak futva, gyalogolva vagy két keréken. Megjegyezték, a várakozáson felüli érdeklődést foghatnák ugyan a gyönyörű tavaszi időjárásra, de leginkább a mozgás, sportolás örömét megtapasztalni vágyó, kihívást kereső embereket láttak megérkezni az indulóponthoz, akiktől végül sok boldog, kipirosodott mosolyt, és köszönetet kaptak. A futáson résztvevők teát, frissítőt, pezsgős koccintást és egy szerencse hozó mézeskalács érmet kaptak.

Babák Mihály polgármester távollétében az önkormányzatot Molnár Etele alpolgármester képviselte, aki rövid köszöntője után a 23 kilométeres távot végigkerékpározta családjával. Továbbá Farkas Tamás képviselő is futott, valamint Csernus Zsolt képviselő és Szirony Pál is a rendezvényre látogatott.

Lázár Zsolt esperes családjával és négylábú kedvencével vett részt a futáson, de volt külföldről és a környékbeli településekről érkező résztvevője is volt a Jucifutásnak. A szarvasiakon kívül összesen 10 magyarországi  településről – Budapest, Békésszentandrás, Szeged, Gyula, Martfű, Gyomaendrőd, Kunszentmárton, Orosháza, Nagyszénás, Csabacsűd – érkeztek futni vágyók, illetve egy fő Spanyolországból, Madridból vett részt a rendezvényen. A számok szerint pedig 37 futó, 62 kerékpáros, 11 gyalogló, valamint a kísérők, és a segítők kezdték az új évet közös sporttal.

Rohonyné Urbancsok Zsuzsa főszervező külön meglepetéssel is készült a Jucifutásra, hiszen az a 16 fő, aki a 23 kilométeres távot futva teljesítette, ajándékba egy ingyenes nevezést kapott tőle az V. Körös-körül a Körös Körül futófesztiválra, amit szeptember 17-én vasárnap rendeznek meg. Ők név szerint: Jeneses-Gruber Anita, Bíróné Révész Erzsébet, Bíró Lajos, Szűcs Zoltán, Fehér Ildikó. Pádi-Klein Ede, Dusnok Mónika, Valastyán János, Valastyán Nikolett, Táborosi Hajnalka, Kocsis Krisztián, Megyesiné Németh Rita, Halász Judit, Kiss Zoltán, Riesco Marco és Pljesovszki Roland voltak.

A résztvevők között Szarvas város, dr. Sonkolyné Bagi Katalin, és Bereczki-Csaba Mónika felajánlásának köszönhetően egyéb ajándékok is gazdára találtak, ugyanis ajándékcsomagokat sorsoltak ki  a kerékpárosok, gyaloglók, és a futók között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában