Sportérdekvédelem 

2022.08.13. 16:57

Közgyűlést tartott az érdekszövetségi egyesület

A szakmai és a pénzügyi beszámoló elfogadása mellett kitüntetéseket is átadtak.

P. B.

A szokásos nyári időpontban megtartotta ünnepélyes éves beszámoló küldött közgyűlését a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesülete. A békéscsabai FEK-ben rendezett összejövetel napirendi pontjai között szerepelt a 2021. évi működési, illetve a 2021. évi pénzügyi beszámoló, továbbá kitüntetések és jutalmak átadása.

Marik Lászlóné egyesületi elnök szakmai beszámolójában összegezte a 26 megyei sportági szövetség tavalyi esztendőt felölelő statisztikai jelentéseit. A sportvezető leszögezte, a 2021-es év is roppant nehéz volt a külső anyagi támogatás és forrás nélkül működő szervezet életében. Az egybegyűltek megtudhatták, hogy a koronavírus-járvánnyal terhelt időszak dacára az elmúlt évben megállt megyénkben a sportolók és az egyesületek létszámának a csökkenése és immár újra növekvő tendenciáról beszélhetünk. 2020-hoz képest 2021-ben a regisztrált egyesületek (9.6%), a sportolók (9.1%), az edzők (22.7%) és a sportrendezvények (18.7%) száma is nőtt. 

 

A nemzetközi versenyeken induló Békés megyei sportolók is 36.7 százalékkal növekedett a 2020-as adatokhoz képest. A sportágakat tekintve a legtöbb és legjobb nemzetköz eredményekkel az atlétika büszkélkedhetett. Az elnök hangsúlyozta: összesen 6200 felnőtt- és utánpótláskorú sportoló versenyzett az elmúlt esztendőben. Kijelenthető, hogy az utánpótlásképzés terén jó úton járnak megyénkben, a felnőttválogatottaknál is számításban vett élsportolókat azonban anyagi okok és a szűkösebb szakmai feltételek miatt nem tudják Békés megyében tartani – ezt a tényt sajnos változatlanul el kell mondani az éves összegzés során.

Marik Lászlóné kiemelte, tavaly öt egyesület szerveződött újra Békés megyében, ennyivel nőtt a létszám. Mindkét beszámolót egyhangúlag fogadta el a tagság. Az összegzések után következett a közgyűlés ünnepélyes része.

 

Emlékplakettet vehetett át az eleki asztaliteniszsport meghatározó alakja, Turóczy András. Békés Megye harcművészetéért díjjal ismerték el Tamás József 5 dan-os ITF tekvandómester munkáját, aki a Magyarbánhegyesi Corvin ITF Taekwondo Klub vezetőjeként világ- és Európa-bajnok, vb- és Eb-érmes sportolókat nevelt ki. Tamás József emellett nemzetközi versenybíróként is helytállt és egyike volt annak a négy harcművésznek, akik anno megalapították a Békés Megyei Karate Szövetséget, ma már Békés Megyei Harcművész Szövetséget. A kiváló pedagógus mesterprogramjában a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű roma tanulók tekvandó alapú önvédelmi oktatása régóta nagy hangsúlyt kap.

Békés Megye Lovas sportjáért kitüntetésben részesült Susánszky Pál, a békéscsabai Pegazus Lovasiskola működtetője és a megyei lovas szövetség díjugrató szakbizottságának vezetője. Békés Megye Atlétikájáért díjat vett át Veres Zsolt, a Békési Diák Atlétikai Club ügyvezető elnöke. Békés Megye Kajak-kenu Sportjáért kitüntetést kapott Bátor György. A kiváló szakember több mint négy évtizede neveli nemzetközi szintű tehetségeket Szarvason. Szintén ebben a díjban részesült elévülhetetlen munkájáért a békésszentandrási Hrncsjár András is. Elkötelezett munkájáért és elévülhetetlen sikereiért Békés Megye Birkózó Sportjáért kitüntetést kapott Páli Sándor, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub vezetőedzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában