Sportérdekvédelem 

2022.08.13. 16:57

Közgyűlést tartott az érdekszövetségi egyesület

A szakmai és a pénzügyi beszámoló elfogadása mellett kitüntetéseket is átadtak.

P. B.

A szokásos nyári időpontban megtartotta ünnepélyes éves beszámoló küldött közgyűlését a Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesülete. A békéscsabai FEK-ben rendezett összejövetel napirendi pontjai között szerepelt a 2021. évi működési, illetve a 2021. évi pénzügyi beszámoló, továbbá kitüntetések és jutalmak átadása.

Marik Lászlóné egyesületi elnök szakmai beszámolójában összegezte a 26 megyei sportági szövetség tavalyi esztendőt felölelő statisztikai jelentéseit. A sportvezető leszögezte, a 2021-es év is roppant nehéz volt a külső anyagi támogatás és forrás nélkül működő szervezet életében. Az egybegyűltek megtudhatták, hogy a koronavírus-járvánnyal terhelt időszak dacára az elmúlt évben megállt megyénkben a sportolók és az egyesületek létszámának a csökkenése és immár újra növekvő tendenciáról beszélhetünk. 2020-hoz képest 2021-ben a regisztrált egyesületek (9.6%), a sportolók (9.1%), az edzők (22.7%) és a sportrendezvények (18.7%) száma is nőtt. 

 

A nemzetközi versenyeken induló Békés megyei sportolók is 36.7 százalékkal növekedett a 2020-as adatokhoz képest. A sportágakat tekintve a legtöbb és legjobb nemzetköz eredményekkel az atlétika büszkélkedhetett. Az elnök hangsúlyozta: összesen 6200 felnőtt- és utánpótláskorú sportoló versenyzett az elmúlt esztendőben. Kijelenthető, hogy az utánpótlásképzés terén jó úton járnak megyénkben, a felnőttválogatottaknál is számításban vett élsportolókat azonban anyagi okok és a szűkösebb szakmai feltételek miatt nem tudják Békés megyében tartani – ezt a tényt sajnos változatlanul el kell mondani az éves összegzés során.

Marik Lászlóné kiemelte, tavaly öt egyesület szerveződött újra Békés megyében, ennyivel nőtt a létszám. Mindkét beszámolót egyhangúlag fogadta el a tagság. Az összegzések után következett a közgyűlés ünnepélyes része.

 

Emlékplakettet vehetett át az eleki asztaliteniszsport meghatározó alakja, Turóczy András. Békés Megye harcművészetéért díjjal ismerték el Tamás József 5 dan-os ITF tekvandómester munkáját, aki a Magyarbánhegyesi Corvin ITF Taekwondo Klub vezetőjeként világ- és Európa-bajnok, vb- és Eb-érmes sportolókat nevelt ki. Tamás József emellett nemzetközi versenybíróként is helytállt és egyike volt annak a négy harcművésznek, akik anno megalapították a Békés Megyei Karate Szövetséget, ma már Békés Megyei Harcművész Szövetséget. A kiváló pedagógus mesterprogramjában a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű roma tanulók tekvandó alapú önvédelmi oktatása régóta nagy hangsúlyt kap.

Békés Megye Lovas sportjáért kitüntetésben részesült Susánszky Pál, a békéscsabai Pegazus Lovasiskola működtetője és a megyei lovas szövetség díjugrató szakbizottságának vezetője. Békés Megye Atlétikájáért díjat vett át Veres Zsolt, a Békési Diák Atlétikai Club ügyvezető elnöke. Békés Megye Kajak-kenu Sportjáért kitüntetést kapott Bátor György. A kiváló szakember több mint négy évtizede neveli nemzetközi szintű tehetségeket Szarvason. Szintén ebben a díjban részesült elévülhetetlen munkájáért a békésszentandrási Hrncsjár András is. Elkötelezett munkájáért és elévülhetetlen sikereiért Békés Megye Birkózó Sportjáért kitüntetést kapott Páli Sándor, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub vezetőedzője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában