Nyíltvízi úszás

2022.07.16. 18:44

A Körös Futamon csobbantak – galériával

Az úgynevezett Open Water Tournament (OWT), azaz az országos nyílt vízi úszóbajnokság első állomásaként vették birtokba a sportolni vágyók a Köröst szombaton: a Kettős Körös Szanazug és Békés-Dánfok közötti szakaszán rendezték meg a Körös Futamot.

P. B.

Fotó: Bencsik Ádám

A szervezők egy négy és egy tíz kilométeres szakaszt alakítottak ki, az egyenes pályán csak egyéni indítás volt, tömegstart nélkül. A rövidebb táv úszói a dobozi hídhoz közeli parton csaptak a hullámok közé, míg a hosszabb szakasz indulói a szanazugi strandon, a Fehér- és a Fekete-Körös összefolyásánál startoltak. A Békés megyei pálya egyediségét az adta, hogy egy mesterségesen kialakított nyílegyenes csatorna, amelyet még a XVIII–XIX. századi folyószabályozások során építettek ki. A verseny bázisa a dánfoki üdülőközpont volt. A rövidebb távra maximum 100, a hosszabb etapra pedig legfeljebb 400 induló nevezhetett.  

Forrás: Bencsik Ádám

Az eseményt idén második alkalommal bonyolítják le, szervezőinek mottója: „Az ország úszva ismerszik meg!”. A bajnokságra nemcsak profik, hanem amatőrök és kezdő vízkedvelők is nevezhettek. Az úszók másodszor, augusztusban a gyékényesi búvártóban tehetik próbára az úszótudásukat. A sorozat végére pedig kiderül, kik Magyarország legjobb nyíltvízi úszói. 

A résztvevők megtapasztalhatják, hogy milyen teljesítményre képesek a különböző adottságú vizekben és különböző távokon. A Verrasztó testvérek, a kétszeres Európa-bajnoki aranyérmes Evelyn és a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros kontinensbajnok Dávid a kezdetek óta támogatják az OWT-versenyeket és tanácsokkal látják el az indulókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában