Kézilabda

2022.06.02. 16:13

Több oka volt az örömre Skaliczki Lászlónak

Az áttörés nem sikerült, ettől függetlenül sok olyan pillanatot szerzett a Csurgó női csapata Skaliczki Lászlónak, amiért érdemes ezt a munkát csinálni.

Papp Bálint [email protected]

A női kézilabda bajnoki idény végeztével immár otthon töltheti pihenőjét a 67 éves, újkígyósi születésű mesteredző Skaliczki László, aki a Békés megyei kisváros díszpolgáraként a napokban megrendezett helyi sportbál fővédnöke is volt. A férfiválogatottat szövetségi kapitányként korábban olimpia negyedik és világbajnoki hatodik helyig vezető szakember a negyedik pozíciót szerezte meg a Csurgói NKC-val a női NB I. B tízcsapatos alsóházában, a közelmúltban azonban ennél fontosabb és szomorúbb fejlemény is történt a csurgóiak és Skaliczki kapcsán: nemrég látott napvilágot a hír, amely szerint megszűnik a felnőtt női együttes a somogyi kisvárosban.

Az egyesület elnöksége úgy döntött, a következő idényben nem versenyezteti a felnőttcsapatot és a közeljövőben sem kíván indulni semmilyen bajnoki kiírásban ebben a korosztályban. Szászfalvi Bence a település honlapján megjelent cikkben a minőségi játékosok hiányát jelölte meg a megszűnés egyik fő okaként:

– A tizenhárom–tizenöt fős játékoskeretünkből csak egy csurgói nevelés, a többieket Csurgóra kellett „importálnunk” és nekik sokszor két-háromszoros juttatást kellett adnunk, mint amit más klubok kínáltak, hogy eljöjjenek hozzánk játszani. Menedzsereknek többmilliós összegeket kellett kifizetnünk idényenként, hogy évi öt-hat játékos hozzánk jöjjön és ne más klubhoz.

A sportvezető leszögezte, a klub nem szűnik meg, a nevelőmunkát folytatják. Kiemelte, az elmúlt tíz évben nehéz és rögös utat jártak be néhány kollégájával, hogy a csurgói női szakág ismét felkerüljön a sportág országos térképére, egyesületük azonban elérte a maximális eredményt, amelyet a játékospiaci helyzet, a versenyeztetési és a földrajzi körülmények lehetővé tettek egy Csurgó szintű kisvárosnak.

Az eset kapcsán az eddigi vezetőedző, Skaliczki László elmondta, két éve, amikor elkezdték a csurgói projektet, az volt a céljuk, hogy a nevének is köszönhetően minőségi játékosok kerüljenek a klubhoz.

– Ez megtörtént, ám mégsem olyan szinten, hogy az erőinket összefogva meglepetést érjünk el és dobogóra is esélyes csapatot építsünk. Az elnökünk mindent megpróbált, de nem jöttek további játékosok, pedig próbáltunk kooperálni más klubokkal is, hogy kölcsönbe adjanak kézilabdázókat. A nemrég véget ért idény elején szerkezeti gondjaink voltak a sok sérülés és a kiszemelt, tervezett érkezők elmaradása miatt, nem tudtunk úgy erősíteni, ahogyan szerettünk volna, ezért csalódás volt, hogy nem jutottunk be a felsőházi rájátszásba. 

– Ettől függetlenül szépen fejlődtek a kerettagok, kialakult egy mag. Abban maradtunk a vezetőséggel, ha lehetőség nyílik egy nagy dobásra, akkor folytatjuk, csak hát az az igazság, ha nem jönnek az igazán jó eredmények, akkor el kell gondolkodni, hogy mennyit nyerhetünk vagy éppen veszíthetünk hosszú távon. Szerintem jó stratégia lehet a jövőben Csurgón, hogy az utánpótlást próbálják felépíteni – fogalmazott a mesteredző, aki összességében elégedett volt azzal, ahogyan fejlődött a somogyi csapat:

– Jó és igyekvő játékosokkal dolgozhattam együtt, megfelelőek voltak a feltételek, nem vallottunk szégyent. Az a bizonyos áttörés azonban nem sikerült, ettől függetlenül több örömöm volt ebben a két csurgói évben, mint bánatom. Sok olyan pillanatot szerzett a csapat, amiért érdemes ezt a munkát csinálni.

A rutinos tréner hangsúlyozta, jó néhány állomáshelye volt már az elmúlt évtizedekben, így tudja, mindig le kell vonni a megfelelő tanulságokat, ráadásul nem ez lesz az első eset pályafutása során, hogy valahol becsukódik előtte egy ajtó, miközben máshol egy új kinyílik felé. Vannak ajánlatai, egyelőre azonban nem tudja pontosan, mit hoz a jövő.

Szorít az Előrének az NB I.-ben

Az 1996-ban a Szeged, 2000-ben pedig a Dunaújváros férficsapatával elsőosztályú bajnoki aranyat szerző, a Dunaferrel 2001-ben Magyar Kupa-győztes tréner korábban a Békéscsabai Előre férfi és női együttesét is irányította edző karrierje során az élvonalban.

– Örültem a női csapat eredményének, jelentős munka van az NB I-es feljutásban. A motivációs tényezők is fontosak voltak és az igazolások is jól sikerültek. Azt kívánom, hogy ne legyen liftezés a két osztály között, szorítok azért, hogy az új idényben sikerüljön a megkapaszkodás, utána pedig legyenek meg a lépcsőfokok fokozatosan felfelé is, mert Békéscsaba városának és a megyének is kijár egy NB I.-es női kézilabdacsapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában